Στην τελική ευθεία το Μουσείο Θεοδωράκη – Στις 22 Ιουλίου ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο

331Στις 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου για τη δημιουργία Μουσείου Θεοδωράκη στο πατρικό σπίτι της οικογένειας του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά Νέας Κυδωνίας.


Το έργο με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ, παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν λόγω αδυναμίας εύρεσης χρηματοδότησης, φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική ευθεία και πρόκειται να αποτελέσει ένα κέντρο πολιτισμού που θα προβάλλει το έργο των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο.


Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι απαιτούμενες μελέτες για την αναστήλωση του κτηρίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και προχωρά ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ, ενώ από την υπογραφή της σύμβασης το έργο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Με βάση τη μελέτη, στο σπίτι -συνολικής επιφάνειας 106 τ.μ.- θα γίνουν εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης, χωρίς να επηρεαστεί η αρχική μορφή και αρχιτεκτονική του κτηρίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν ξενώνας, αίθουσα σεμιναρίων, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών, χώρος προβολών, γραφείο υποδοχής και μουσείο – έκθεση που θα αναδεικνύουν το έργο του συνθέτη του “Ζορμπά” και του αδερφού του στιχουργού των “Λιποταχτών”.
Ο μεγάλος χώρος που είναι το πατρικό των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη θα φιλοξενεί την έκθεση σχεδίων, φωτογραφιών και κειμένων, ενώ κάτω από τη μεγάλη κεκλιμένη στέγη θα δημιουργηθεί ένα μακρόστενο πατάρι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τους ερευνητές, όπου το μουσικό έργο του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή.
Παράλληλα, στις δύο πλευρές του κτηρίου θα διαμορφωθούν προς τον νότο το γραφείο του Συλλόγου “Φίλων του Μ. Θεοδωράκη” (που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου και θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του σημαντικού αυτού πολιτιστικού οργανισμού) και προς την ανατολή μια αίθουσα σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων για περιορισμένο αριθμό ατόμων.
Η μελέτη προβλέπει ακόμα εργασίες σε όμορη μικρή κατοικία, όπου θα δημιουργηθούν, αναψυκτήριο, αποθήκη, wc για επισκέπτες, ενώ προβλέπεται και η διαμόρφωση της αυλής και του περιβάλλοντος χώρου.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχιτέκτονες Κώστας Μαυρακάκης και Δημήτρης Αντωνακάκης εκπόνησαν αφιλοκερδώς την αρχιτεκτονική μελέτη για το κυρίως κτίσμα (το πατρικό του μουσικοσυνθέτη), αλλά και την ενσωμάτωση στη μελέτη του όμορου κτίσματος κι ενός ακόμα που βρίσκεται παρακείμενο χώρο, τα οποία αγοράστηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη κι έγιναν δωρεά στον Δήμο Χανίων για να αξιοποιηθούν από το σχεδιαζόμενο μουσειακό χώρο.
Αλλωστε ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη οι άνθρωποι του Συλλόγου Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη” από την πρώτη στιγμή που τέθηκε η ιδέα έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σχετικά με τις μελέτες και τις διαδικασίες δημιουργίας του Μουσείου, ζητώντας τακτική ενημέρωση.

haniotika-nea.gr