Μήνυμα ενάντια στον φασισμό

germanoi maleme«Στην καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση η θεμελιώδης ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κοινού οικοδομήματος της Ευρώπης, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μερικές φορές κακοποιείται.

Ολοι μας, πολίτες και πολιτικοί, πρέπει να προσέξουμε ώστε το κοινό μας επίτευγμα να μην διακινδυνεύσει από τα φαντάσματα του παρελθόντος. Οποιος θέλει να καταλάβει πραγματικά την Ευρωπη πρέπει να επισκεφτεί ένα στρατιωτικό κοιμητήριο».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Γερμανός πρόξενος Πέτερ Σόοφ, στην επέτειο που πραγματοποιήθηκε χθες στο γερμανικό κοιμητήριο στο Μάλεμε, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του. Παράλληλα τελέστηκε και μνημόσυνο των πεσόντων Γερμανών στη Μάχη της Κρήτης καθώς και των Κρητικών, Ελλήνων, Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών στρατιωτών, όπως επίσης και για τα θύματα του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Ο κ. Σόοφ υπογράμμισε ακόμα ότι «τα πολλά μνημεία και κοιμητήρια στην Κρήτη μαρτυρούν το μέγεθος του τρόμου, της βίας, της καταπίεσης, της καταστροφής και την απερίγραπτη οδύνη που υπέστησαν οι άνθρωποι και που ξεκίνησαν από μια τυφλωμένη απαξιωτική προς τον άνθρωπο φασιστική ιδεολογία». Ο ίδιος τόνισε ότι «για εμάς τους Γερμανούς της μεταπολεμικής εποχής, η τρομακτική μας ιστορία, αποτελεί υπενθύμιση και καθήκον, ώστε στο όνομα της Γερμανίας να μην υπάρξει ξανά πόλεμος και βία. Καλούμαστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Η σημερινή Ευρώπη δημιουργήθηκε μέσα από την τρομερή εμπειρία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και των βίαιων καθεστώτων. Η επιθυμία να γίνει η Ευρώπη ένας μεγάλος χώρος ειρήνης και δημοκρατίας κορυφώθηκε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου πριν από 25 χρόνια. Για την πορεία μας αυτή μπορούμε να είμαστε όλοι μας περήφανοι». Ο κ. Σόοφ υπογράμμισε ακόμα ότι «η επικαιρότητα μάς δείχνει ότι η ειρήνη και η συμφιλίωση δεν είναι αυτονόητες, πρέπει όλοι μας να εργαστούμε για τη διατήρησή τους», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία παλαιμάχων και των δύο πλευρών από τη Μάχη της Κρήτης δείχνει ότι όλοι μας θέλουμε μια ειρηνική συνύπαρξη.
Το γεγονός ότι συνερχόμαστε εδώ αποτελεί και σεβασμό των πολλών νεκρών στρατιωτών και αμάχων και της ατελείωτης οδύνης». Μεταξύ των ομιλητών και ο Νικόλαος Κοπάσης, που συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης, αφού αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα από τη Μάχη στο Μάλεμε, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε μορφή επιστροφής στο ζοφερό παρελθόν και να προχωρήσουμε μαζί για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Η συνεργασία της Ελλάδας και Γερμανίας από το κορυφαίο πολιτικό επίπεδο μέχρι και την απλή επαφή στην καθημερινότητα των πολιτών είναι και πρέπει να παραμείνει εποικοδομητική για όλους». Μετά τις ομιλίες ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση Εθνικών Υμνων.
ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Τον ηρωισμό των Ευελπίδων, που αψηφώντας τις διαταγές των ανωτέρων τους για παράδοση στους ναζί, βρέθηκαν στην Κρήτη και πολέμησαν ενάντια στους κατακτητές, τίμησαν οι τοπικές Αρχές. Στην εκδήλωση στο μνημείο των Ευελπίδων στο Κολυμπάρι έγινε εκτενής αναφορά στον αγώνα των νεαρών αντρών της Σχολής Ευελπίδων, τα θύματά τους, αλλά και τη συνέχιση της προσπάθειάς τους είτε στελεχώνοντας τα τμήματα των ανταρτών είτε του εθνικού στρατού στη Μ. Ανατολή.
Στη θερμή υποδοχή των Ευελπίδων από τους Κρητικούς αναφέρθηκε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, που υπογράμμισε πως οι νέοι στρατιωτικοί δεν έχασαν το θάρρος τους παρά την άνιση μάχη απέναντι στους άρτια εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους αλεξιπτωτιστές του Χίτλερ. Ο κ. Μαλανδράκης διάβασε μέρος της αφήγησης Ευέλπιδα που είχε συμμετάσχει στη Μάχη της Κρήτης και τόνισε πως εκδηλώσεις όπως αυτή αποτελούν μάθημα παιδείας για τις νεότερες γενιές.
Στην εκδήλωση βρέθηκε αντιπροσωπία από τη Σχολή Ευελπίδων, ο πρέσβης του Καναδά, ο γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο βουλευτής Κ. Βιρβιδάκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μ. Λιονάκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας κ.ά.
ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση στο Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα που διοργανώθηκε από τη Βρετανική Πρεσβεία της Αθήνας.
Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.
ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΩΡΑ
Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Νέα Χώρα με το εξής πρόγραμμα: Εκδήλωση στο Μνημείο Πεσόντων στο λιμανάκι της Νέας Χώρας: Επιμνημόσυνη Δέηση, Ομιλία, Χαιρετισμός του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη. Διοργάνωση: Δήμος Χανίων.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επετειακή πορεία, διάρκειας 2 ημερών, με την επωνυμία «1ο Τρόπαιο της Μάχης της Κρήτης 1941» που οργάνωσε το Γ.Ε.ΕΘ.Α. Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πρωτεύσαντες είναι:
α. Στους άνδρες: Ανθσγος Τεντολούρης Φίλιππος, Σμιας Ξενιτίδης Σπύρος, ΕΠΟΠ Λχιας Γκόλης Γεώργιος.
β. Στις γυναίκες: Επκστης Νικολοπούλου Λαμπρινή, Επκστης Νικολοπούλου Σοφία, Ακστης Πετράκη Μαρία.
Xανιώτικα Νέα