Έβγαλε εκτός την Κρήτη το Υπουργείο Ανάπτυξης από το πρόγραμμα για τα open malls

agoraΕκτός νυμφώνος άφησε το Υπουργείο Ανάπτυξης τις πόλεις της Κρήτης που ενδιαφέρονταν να λειτουργήσουν open malls ,δίνοντας το πράσινο φώς για τα πρώτα έξι ανοικτά κέντρα εμπορίου σε  Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη .

Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια τόσο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου όσο κι εκείνου των Χανίων ,που ήταν μεταξύ των πόλεων που διεκδικούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα λειτουργίας open malls.

Μάλιστα ήδη ο πρόεδρος του ΕΣΗ Μανόλης Κουμαντάκης απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΣΕΕ, η οποία ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος για τις προτάσεις που κατέληξαν στα χέρια του Υπουργείου Ανάπτυξης, λαμβάνοντας την απάντηση πως μέσα στις δέκα πόλεις που η Συνομοσπονδία πρότεινε ήταν και το Ηράκλειο αλλά για δικούς του λόγους το Υπουργείο δεν την ενέκρινε.

Έτσι μόνο έξι πόλεις, εκτός Κρήτης,  συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη φάση στην  πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων-ενισχύσεων του Προγράμματος  Πιλοτική Δράση «Ενίσχυση Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα που θα δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο θα βασίζονται στη συμμετοχή των επιχειρήσεων μιας περιοχής σε ενέργειες-δραστηριότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής και εξυπηρέτησης των καταναλωτών.
Τέτοιες ενέργειες ενδεικτικά μπορεί να είναι:

– Χωροθέτησης και χαρτογράφησης των ανοικτών εμπορικών κέντρων σε συνδυασμό με τη δημιουργία σχετικών υποδομών

 

– Οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όπως ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή  με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις

 

– Προώθηση, προβολή και επικοινωνία των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής που συμμετέχουν στη δράση

 

– Δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία όπως street events, social events, κ.α.

 

Να πούμε πως ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος αυτού  είναι 1.200.000 ευρώ και αποτελεί στο σύνολό του Δημόσια Δαπάνη, ενώ οι δικαιούχοι, καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις που θα περιλαμβάνουν πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και την μετέπειτα ανάπτυξη και εξέλιξή της.
Η δημόσια χρηματοδότηση των πράξεων ορίζεται στο 100% του προϋπολογισμού των πράξεων και δεν θα ξεπερνά τα 171.429 ευρώ ανά ενισχυόμενο σχέδιο.

 

Η διάρκεια των πράξεων της δράσης ορίζεται σε 12 μήνες ενώ η ημερομηνία ολοκλήρωσης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει την 31η Οκτωβρίου του 2015.
Η πρόσκληση απευθύνεται στους Εμπορικούς Συλλόγους της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και της Αλεξανδρούπολης. Δικαιούχοι είναι επίσης και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) μόνο για την από κοινού ανάπτυξη και λειτουργία Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης (Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Δικτύωσης) για την υποστήριξη των Εμπορικών Συλλόγων που θα προχωρήσουν στη δημιουργία των Open Malls.

 

Τι θα γίνει στο Ηράκλειο

 

Ο κ Κουμαντάκης δηλώνει πάντως στο Ράδιο Κρήτη πως δεν θα αφήσουν το θέμα χωρίς να κάνουν κάτι.

 

Έτσι με την ελπίδα πως στην επόμενη φάση του προγράμματος για τα open malls θα συμπεριληφθεί και το Ηράκλειο έχουν αρχίσει ήδη, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα, να οργανώνονται τοπικά μήπως μπορέσουν να λειτουργήσουν ανοικτά κέντρα εμπορίου με δικά τους μέσα.

 

Εμπορικοί δρόμοι της πόλης έχουν κληθεί, δια των επιχειρήσεων τους, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε open mall και υπάρχει ήδη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις στις οδούς 1821, 1866, Αγίου Μηνά, Χάνδακος, Καλοκαιρινού κ.α

 

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα προχωρήσει σε παρέμβαση προς το Δήμο καταθέτοντας αναλυτικά τις θέσεις του για την ανάπτυξη της πόλης τις οποίες θα κοινοποιήσει σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους ζητώντας τη δέσμευση τους ότι θα τις κάνουν πράξη σε περίπτωση εκλογής τους διαφορετικά θα βρούν απέναντι τους 13.000 επιχειρήσεις.


ekriti.gr