Σχέδιο εξόδου από το ευρώ κατέθεσε ο Λαφαζάνης

tsipras_lafazanis_1Με την κατάθεση κειμένου θέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συνθετικό πλαίσιο για την ευρωδιακήρυξη, αντέδρασε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην ομιλία Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης επιμένει στην άποψη ότι κόκκινη γραμμή για μία κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να είναι το ριζοσπαστικό, αντιμνημονιακό της πρόγραμμα και εάν οι δανειστές ασκήσουν πιέσεις για τη μη υλοποίησή του, τότε να τεθεί ακόμη και θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του στις «εκπτώσεις του ριζοσπαστισμού που γίνονται στο πλαίσιο προσέγγισης της Κεντροαριστεράς», ενώ κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που η χώρα δεχθεί μελλοντικά εκβιασμούς και τεθούν ασύμφορα διλήμματα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αριστερή πλατφόρμα «θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται έως την ύστατη ώρα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερή πτέρυγα να εκφράζει αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να γίνουν ανοίγματα σε πρόσωπα όπως ο Κρίτωνας Αρσένης και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά και η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Κώστας Τσουκαλάς, και ο Στέλιος Κούλογλου, που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς.

Τελικά η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ αργά απόψε, αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών, με την έγκριση περίπου 30 υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο, με πιο δυνατές υποψηφιότητες, αυτές του Δημήτρη Παπαδημούλη, της Σοφίας Σακοράφα, του Νίκου Χουντή και του Γιάννη Μηλιού.  Η ολοκλήρωση της συγκρότησης του ψηφοδελτίου αναμένεται να γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα δεν έγιναν δεκτές και μετά την απόρριψή τους, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

protothema.gr