Η χλιδάτη “μητέρα” των ΜΚΟ είχε υπογραφή Καραμανλή

karamanΤρελλός χορός εκατομμυρίων γύρω από τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις. Οσο ξετυλίγεται το κουβάρι τόσο αποκαλύπτονται οι αμαρτωλές και ανεξέλεγκτες κρατικές χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων χωρίς απόδοση λογαριασμών και έργου.

Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις για το τι συνέβαινε σε αυτό το «πάρτι» είναι η υπόθεση της «Εργο Πολιτών», της αμαρτωλής… μητέρας των ΜΚΟ που δημιουργήθηκε με υπογραφή Κώστα Καραμανλή. Ελαβε σχεδόν 7,5 εκατ ευρώ σε πέντε χρόνια, από το 2005 έως το 2010.

Πρόκειται για την πρώτη κρατική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε το 2005 με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού. Ρόλος της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το κίνημα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε μετά από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Μόνο που όπως προκύπτει, κανένας δεν κατέγραφε το δικό της ρόλο.

Εξι χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη οργάνωση έκλεισε βουτηγμένη στα χρέη και την παράτυπη διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, χωρίς να έχει να παρουσιάσει έργο, όπως αναφέρει το «Εθνος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «Εργο Πολιτών»- πρόεδρος της οποίας είχε διοριστεί ο καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου- διαχειρίστηκε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά αφορούσαν μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών. Παράλληλα, το σύνολο των κονδυλίων προέρχονταν από κρατικό χρήμα, αφού μέσα σε περίπου έξι χρόνια- έως τον Απρίλιο του 2011 που έκλεισε- είχε εξασφαλίσει μόνο 154.000 ευρώ από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Εθνος», πριν μπει το οριστικό λουκέτο το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε διατάξει έρευνα, στην οποία διαπιστώθηκαν σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις, απευθείας αναθέσεις και υπέρογκες αποδοχές μελών του ΔΣ. Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, διαπιστώθηκαν απευθείας αναθέσεις για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρείες μηχανογραφικού υλικού, ενώ το τμήμα διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης δεν εξέδιδε εντάλματα πληρωμής και δεν μπορούσε να γίνει ακριβής έλεγχος δαπανών. Οταν έκλεισε η «Εργο Πολιτών», χρωστούσε 536.252,50 ευρώ.

Χωρίς δράση, αλλά με χλιδή
Σε έξι χρόνια, η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετείχε σε περίπου 45 δράσεις, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν συνέδρια και ημερίδες. Παράλληλα κατέγραψε 8.500 εθελοντικές οργανώσεις, από τις οποίες μόνο οι 4.500 βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Παρά το περιορισμένο έργο της όμως, η χλιδή περίσσευε. Τα γραφεία των 703 τ.μ. κόστιζαν 16.500 ευρώ το μήνα, η οργάνωση είχε προμηθευτεί αυτοκίνητο 2.000 κυβικών αξίας 44.000 ευρώ για τον πρόεδρο, έκανε δημοσκοπήσεις κόστους 35.000 ευρώ και διοργάνωνε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο μία έκθεση φωτογραφίας στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, το 2008 είχε κοστίσει περισσότερα από 50.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των γραφείων από δημοσιεύματα του 2010. Σύμφωνα με αυτά, στο γραφείο του προέδρου οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με εγγλέζικες ταπισερί, υπήρχε πλούσια συλλογή από ξυλόγλυπτα, ένα τηλεσκόπιο κι ένας υγραντήρας με κουβανέζικα πούρα.

imerisia.gr