Ο θερμός φιλέλληνας Μαντέλα

newego_LARGE_t_1101_54210256_type12713«Η Ελλάδα είναι μητέρα της δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μιά από τις νέες θυγατέρες της» έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα, όπως ανέφερε ο 87χρονος Γιώργος Μπίζος, ο πιο στενός φίλος, συνεργάτης και δικηγόρος του Νέλσονα Μαντέλα και ο πιο τακτικός επισκέπτης του στα 27 χρόνια της φυλάκισής του.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ.Μπίζος που έφτασε στη Νότια Αφρική μετανάστης κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, έμαθε στο πλευρό του Μαντέλα να πολεμά μαζί του για το δίκιο, την κατάργηση του απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, για τα δικαιώματα των αδυνάτων και τη Δημοκρατία.

«Να πείτε εκεί στην πατρίδα ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν θερμός φιλέλληνας. Θυμάμαι που, ως πρόεδρος, είχε πει ότι η Ελλάδα είναι μητέρα της Δημοκρατίας και θα ήθελε η Νότια Αφρική να γίνει μια από τις νέες θυγατέρες της», δήλωσε ο κ.Μπίζος

Μάλιστα, περιέγραψε τη σκηνή όταν ο Μαντέλα ήρθε στην Αθήνα το 2002 και αντίκρυσε για πρώτη φορά τον Παρθενώνα από το παράθυρο του ξενοδοχείου του. «Κοίταξε τον Παρθενώνα, κοίταξε και ξανακοίταξε και μου είπε: “Γιώργο, πιστεύω ότι το έχω δει αυτό το θαύμα πριν”. Δεν το είχε δει πριν, αλλά στο πνεύμα του ο Παρθενώνας ήταν το σύμβολο της Δημοκρατίας, το οποίο είχε στο μυαλό του».

ethnos.gr