“Πρωταθλητής” στις αφίξεις το αεροδρόμιο Ηρακλείου
Σίγουρα στο σύνολο του έτους η Αθήνα αναμένεται να «γυρίσει το παιχνίδι» καθώς έχει ήδη κλείσει η τουριστική στρόφιγγα προς την Κρήτη, όμως είναι αμφίβολο αν -χωρίς δραστικές κινήσεις- θα βρίσκεται στην πρώτη θέση και για το σύνολο του 2014.
Εάν συμβεί αυτό -δηλαδή η πρωτεύουσα μίας ανεπτυγμένης χώρας να δέχεται λιγότερους επισκέπτες από ότι ένας τουριστικός προορισμό- θα είναι ένα σπάνιο, αν όχι μοναδικό, φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο (σ.σ. εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η πρωτεύουσα δεν είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά πόλη της χώρας, όπως Ουάσινγκτον-Νέα Υόρκη, Άγκυρα-Κωνσταντινούπολη).
Ποια είναι τα άσχημα μαντάτα για το 2014 για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αναπτύσσουν πλέον απευθείας πτήσεις για τουριστικούς προορισμούς παράλληλα με αυτές που προσγειώνονται στην Αθήνα. Κοινώς, ταξιδιώτες που έρχονται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα με προορισμό τα ελληνικά νησιά και έχουν φωτογραφηθεί στην Ακρόπολη και έχουν φάει στην Πλάκα, θα επιλέξουν τον συντομότερο και λογικά τον φθηνότερο τρόπο μετακίνησης.
Σε αυτούς τους επιβάτες ποντάρει πολύ και η British Airways, η οποία για πρώτη φορά στην 80χρόνη παρουσία της στην Ελλάδα θα πετάξει από Λονδίνο για νησιωτικούς προορισμούς και συγκεκριμένα για Μύκονο και Σαντορίνη το καλοκαίρι του 2014. Στόχος πέρα από τους Βρετανούς τουρίστες είναι κυρίως οι Αμερικάνοι, όπου πλέον με μία μόνο ενδιάμεση στάση στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται πιο κοντά στα περίφημα «Greek islands».
Με βάση τα έως τώρα στοιχεία για την μάχη της πρωτιάς του 2014, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να συνδεθεί με 21 νέους προορισμούς, ενώ το «Νίκος Καζαντζάκης» με 20 νέους προορισμούς.
Σημαντική είναι η συμβολή της Aegean, η οποία στους ήδη 47 προορισμούς που είχε από και προς την Αθήνα θα προσθέσει άλλους 15, ενώ στη βάση της στο Ηράκλειο θα προστεθούν άλλοι 7 προορισμοί στους ήδη 40 υπάρχοντες. Για την τρέχουσα χρονιά ο νέος εθνικός αερομεταφορέας εμφανίζει αύξηση επιβατικής κίνησης στο Ηράκλειο της τάξης του 30% και 9% στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Ενδεικτικό της πληγωμένης εικόνας που έχει το αεροδρόμιο της Αθήνας -σύμφωνα με κάποιους λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που είχε η πρωτεύουσα στα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με άλλους εξαιτίας της πολιτικής τελών που ακολουθεί- είναι τα στοιχεία κίνησης που έδωσε πριν από μερικές εβδομάδες η Aegean με αφορμή τη συγχώνευσή της με την Olympic Air.
Έαν χωρίσουμε τις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού σε Αθήνας και υπόλοιπης Ελλάδας, και λάβουμε ως αφετηρία το 2008 όπου και οι δύο προορισμοί ξεκινούν με βάση το 100, η Αθήνα το 2013 εκτιμάται ότι θα κλείσει τη χρονιά με πτώση της τάξης του 25% (ο δείκτης βρίσκεται στο 76) και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας με άνοδο άνω του 20% (ο δείκτης στο 122).
creteplus.gr