Παρέμβαση Μ.Στρατάκη για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Λαβυρίνθου της Μεσσαράς

Την αξιοποίηση του Λαβυρίνθου της Μεσσαράς, ύστερα και από τις νέες ανακαλύψεις που έρχονται στο φως, ζήτησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, ο Λαβύρινθος της Μεσσαράς αποτελούσε μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες σημαντικό τουριστικό προορισμό, με την πάροδο του χρόνου όμως υποσκελίστηκε από την προβολή άλλων σημαντικών μνημείων του Μινωικού πολιτισμού, στην Κρήτη ακόμα και στην ίδια την περιοχή της Μεσσαράς. Το τελειωτικό χτύπημα στο μνημείο, το έδωσε η χρησιμοποίησή του από τους Γερμανούς ως αποθήκης πυρομαχικών κατά τον ΒʼΠαγκόσμιο Πόλεμο και η ανατίναξη ενός μεγάλου τμήματος του Λαβυρίνθου.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες και σπηλαιολογους, η κατάσταση του μνημείου τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική, καθώς οι ρωγμές στα πετρώματα και η αποκόλληση κομματιών από τα τοιχώματα, δείχνουν ότι ο κινδυνος κατάρρευσης είναι ορατός.

Επίσης, οι απαντήσεις των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού σε παλαιότερη Ερώτηση του κ.Στρατάκη (8522/8-3-2006), στηρίζουν την αδυναμία παρέμβασης στην γνωμοδότηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία χρονολογείται από το έτος 2000, οπότε είχαν γίνει και οι τελευταίες εργασίες εκκαθάρισης των εισόδων του σπηλαίου.

Η παραπάνω γνωμοδότηση αναφέρει ότι δεν επιτρέπονται εργασίες ενίσχυσης των πετρωμάτων επειδή τα εσωτερικά τοιχώματα είναι ασταθή και υπάρχουν διάσπαρτα βλήματα από τον ΒʼΠαγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως οι τοπικοί φορείς και οι αρμόδιοι παράγοντες, πριν αρχίσουν οι εργασίες του ΓΕΣ είχαν ενημερωθεί από τον αρμόδιο καθηγητή, τότε Αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Παναγόπουλο, ότι είναι δυνατή η εκκαθάριση και στη συνέχεια η αξιοποίηση του Λαβύρινθου. Μάλιστα, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ αλλά και οι επιστήμονες λειτουργοί της είναι οι καθʼ ύλη αρμόδιοι προκειμένου να αποφανθούν αν είναι δυνατή η παρέμβαση και με ποιους τρόπους και για τα βλήματα και τη στερέωση του σπηλαίου.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη συνέντευξη του κ.Λελουδα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΑΠΟΨΗ του ΝΟΤΟΥ», υπάρχουν νέες ανακαλύψεις από τον κ.Thomas Waldmann (δύο εντελώς νέοι θάλαμοι) και αναμένεται η διαπίστευσή τους από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Ο κ.Στρατάκης τονίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για καθαρισμό του Λαβυρίνθου, ούτε προβλέπεται οποιαδήποτε αρχαιολογική ανασκαφή στο χώρο, παρά το έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο Λαβύρινθος στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, την ώρα που στην ίδια συνέντευξη προτείνεται η δημιουργία Ταμείου για συγκέντρωση χρημάτων, με Διοικούσα Επιτροπή που θα στελεχώνεται από αποδεκτές προσωπικότητες, Ελλήνων και ξένων, με αναγνωρισμένο διεθνές κύρος.

Τέλος, καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό αν προτίθεται να αξιοποιήσει τις προτάσεις της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για την ίδρυση Ταμείου για τον Λαβύρινθο, με σκοπό, την ανεύρεση πόρων και στην συνέχεια με ευθύνη και καθοδήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, να αξιοποιηθεί ένα μνημείο που παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού η επισκεψιμότητα του είναι δεδομένη εξαιτίας της φήμης που υπάρχει κυρίως στο εξωτερικό.

[Αγώνας της Κρήτης]