Η πολιτιστική εξέλιξη των Χανίων μέσα στον χρόνο
Ενα “ταξίδι” στην πολιτιστική εξέλιξη της πόλης των Χανίων από το 1878 (σύμβαση της Χαλέπας) έως το 1913 (Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παρακολούθησαν χθες την εκδήλωση με θέμα “Πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα Χανιά στο γύρισμα του 20ού αιώνα”, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της 100ετίας από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ενωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων.
Το θέμα ανέπτυξε με παράλληλη προβολή διαφανειών η αντιπρόεδρος της Ενωσης κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδ. συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Σημανδηράκη, παρέθεσε στοιχεία για τη δημιουργία και δράση κυρίως των Φιλεκπαιδευτικών και Επιστημονικών Συλλόγων, την έκδοση βιβλίων και εφημερίδων, τη διοργάνωση εκδηλώσεων πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, διαφόρων εκθέσεων κυρίως καλλιτεχνικής υφής, αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας.
Κι ακόμη τις θεατρικές παραστάσεις (που συναντούμε ως πρωταγωνιστή και τον Ελευθέριο Βενιζέλο), συναυλίες και κονσέρτα, αλλά και εκδηλώσεις και διαφορετικές παραστάσεις, ίσως όχι και τόσο μεγάλων αξιώσεων, που όμως συγκέντρωναν πολυπληθές κοινό, αφού απευθύνονταν στις λαϊκές μάζες.
Σύμφωνα με την κα Σημανδηράκη η πολυπολιτισμικότητα στην κοινωνική διαστρωμάτωση των κατοίκων των Χανίων, οφειλόμενη στην παρουσία των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κρήτη, επέφερε αλλαγές και διαφοροποιήσεις ως προς τη ζωή και τις συμπεριφορές τους, που πάντως κατάφεραν να διατηρήσουν την υπόσταση και τις καταβολές τους. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και η δυναμικότητα που καταγράφεται, ήταν ένα ενσυνείδητο χρέος τους, αφού δεν πολεμούσαν μόνο για τη Λευτεριά και την Ενωση, αλλά προσέβλεπαν και στην ανάπτυξη και βελτίωση της κατάστασης του Κρητικού λαού στους τομείς των Γραμμάτων, Τεχνών, του Πολιτισμού και της κοινωνικής εξέλιξης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών κ. Δημήτρης Νικολακάκης τόνισε πως «η εκδήλωση παρουσιάζει την πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Κρήτης και των Χανίων από το 1878 περίοδο της Σύμβασης της Χαλέπας έως το 1913 την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Με την εκδήλωση αυτή θέλαμε να δείξουμε τον πολιτισμό που μεταλαμπάδευσε και πρόσφερε η Κρήτη στην Ελλάδα το 1913, την ημερομηνία της Ενωσης του νησιού μας με την πατρίδα», σημείωσε.
Χανιώτικα Νέα