«Μπλόκο» στο παράνομο download τραγουδιών και ταινιών από έναν Κρητικό

downloadΟ  όγκος των αρχείων κάθε είδους από μουσικά μέχρι «σπασμένες» ταινίες  που κατεβάζουν και  οι Έλληνες, είναι τεράστιος, με τους χρήστες  της χώρας μας να ακολουθούν το παράδειγμα των χρηστών όλου του κόσμου!

Όλο αυτό το «πειρατικό» πάρτι γίνεται προσπάθεια πλέον να τελειώσει και δεν είναι τυχαία η περίπτωση με το Isohunt  που ήταν η τρίτη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Ιντερνέτ για αρχεία Bittorrent, και ως εκ τούτου είχε βρεθεί εν μέσω μίας μακρόχρονης νομικής μάχης.

Η μάχη αυτή έλαβε τέλος – και μαζί της το Isohunt, το οποίο θα κλείσει και θα πληρώσει 110 εκατομμύρια δολάρια στην Motion Pictures Association of America (MPAA).

Η MPAA προσπαθούσε να κλείσει το site από τον Φεβρουάριο του 2006, όταν είχε δημοσιεύσει ανακοίνωση ότι θα υπέβαλλε μήνυση για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Ο συμβιβασμός έγινε εν όψει δικαστικής αναμέτρησης, την οποία θεωρείται σίγουρο ότι το Isohunt (του Καναδού Γκάρι Φουνγκ) θα έχανε.

Το Isohunt είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση πειρατείας ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, και είχε συνεχίσει τη λειτουργία του από servers στον Καναδά παρά την απόφαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου εναντίον του το 2009.

Πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια για να μπει τέλος στο παράνομο download οπτικοακουστικού υλικού από την πλευρά της Ελλάδας, είναι ο Κρητικός Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης, διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια «μπλοκαρίσματος» ιστοσελίδων στις οποίες διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να έχουν «χαθεί» από το Διαδίκτυο πολλές πειρατικές σελίδες και forum για downloading.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που ξεκίνησε η εκστρατεία ενάντια στο παράνομο download ήταν πέρσι όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 4658/2012 έκανε δεκτό το αίτημα οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων επί μουσικών και οπτικοακουστικών έργων ώστε να υποχρεωθούν,  εκτός άλλων,  οι ελληνικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών σύνδεσης στο διαδίκτυο να λάβουν τεχνολογικά μέτρα προκειμένου να καταστεί αδύνατη η πρόσβαση των συνδρομητών τους σε διαδικτυακές τοποθεσίες μέσω των οποίων πραγματοποιείται παράνομη παρουσίαση και ανταλλαγή έργων.