Συναυλία και παρουσίαση βιβλίου από την συλλογή του Παύλου Βλαστού

pavlosvlastosTo ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης οργανώνει την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο Ωδείο Ρεθύμνου και ώρα 19.00 συναυλία με θούρια / ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού του Ρεθυμνίου και παρουσίαση σχετικού βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο.

Ο Παύλος Βλαστός (Βυζάρι Αμαρίου 1836- Ρέθυμνο 1926) θεωρείται ο «πατέρας» της κρητικής λαογραφίας. Η σημαντικότατη συλλογή του για τον κρητικό πολιτισμό θησαυρίζεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά). Από τη Συλλογή του Π. Βλαστού ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, κ. Ανδρέας Γιακουμάκης εντόπισε τα ηρωικά θούρια του 19ου αιώνα, τα οποία και θα παρουσιάσει με τις χορωδίες του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Ρεθύμνου και των Ρεθυμνίων Μικρασιατών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και σχετικό βιβλίο με τίτλο: «Θούρια τον 19ο αιώνα στην Κρήτη από τη Συλλογή Π. Βλαστού», εκδόσεις Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, με πατριωτικά τραγούδια του 19ου αιώνα (θούριος του Ρήγα, ύμνος της Κρήτης, συνθέσεις του Π. Βλαστού κλπ.) τα οποία συνοδεύονται με εισαγωγικά σημειώματα, παρτιτούρες ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής και ένθετο ψηφιακό δίσκο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και την Περιφέρεια Κρήτης.