Σε δημόσια διαβούλευση ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων – Δείτε τι προβλέπει

foros katoxhsΤο νομοσχέδιο προβλέπει φόρο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που κυμαίνεται από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 17 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Σημαντικές επιβαρύνσεις για τις ακριβές κατοικίες και οικόπεδα, αλλά και μειώσεις έως 29% στις πολύ φθηνές περιοχές, προβλέπει ο νέος ενιαίος φόρος που δόθηκε την Τετάρτη σε δημόσια διαβούλευση.Το νομοσχέδιο προβλέπει φόρο για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που κυμαίνεται από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 17 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με την τιμή ζώνης και άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου.

Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 20 ευρώ ανά στρέμμα και φτάνουν έως τα 30.000 ευρώ ανά στρέμμα σε περιοχές ιδιαίτερα υψηλής αξίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα 3/4 των εντός σχεδίου οικοπέδων της χώρας βρίσκονται σε ζώνες που πληρώνουν μέχρι 250 ευρω ανά στρέμμα.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια, ο φόρος ξεκινά από 1,5 ευρώ ανά στρέμμα, και κλιμακώνεται ανάλογα με τη θέση και τη χρήση του κτήματος.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, για το 90% των αγροτεμαχίων ο φόρος που θα πληρωθεί θα διαμορφώνεται από 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Απαλλαγές προβλέπονται για άτομα που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στον αντίποδα, δεν εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου.

skai.gr