Σε δεύτερο γύρο επαφών συμφώνησαν Μέρκελ και Σοσιαλδημοκράτες

merkelΝα προχωρήσουν σε δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποφάσισαν οι αντιπροσωπείες των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπό τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.


Παρά την προσωπική νίκη της Μέρκελ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, οι συντηρητικοί των CDU/CSU (41,5% των ψήφων) έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία για 5 έδρες. Πρέπει συνεπώς να αναζητήσουν ένα νέο σύμμαχο, αφού το φιλελεύθερο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), με το οποίο κυβερνούσαν από το 2009, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ.
Η καγκελάριος, η οποία πρόκειται να συνεχίσει για μια τρίτη θητεία, θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (25,7% των ψήφων), με την ευκαιρία των σημερινών διερευνητικών συνομιλιών οι οποίες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για τη σύσταση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.
Την ερχόμενη Πέμπτη θα κάνει το ίδιο με τους Πράσινους, αν και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μια κυβερνητική συμμαχία με το οικολογικό κόμμα φαίνεται λιγότερο πιθανή.

spirospero