psifidwtaΣυμμετέχοντας στις δράσεις του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2013 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Κισάμου, η ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το “Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Ελαιουργείον” παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Ψηφίδες» στην Αίθουσα Παράλληλων Εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισάμου, Πλατεία Στρατηγού Τζανακάκη.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής 08 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι 3.11.2013. Ανοικτά από Τρίτη έως Κυριακή 9:00-15:00. Είσοδος Ελεύθερη.

«Η τεχνική επένδυσης επιφανειών με μικρά τμήματα από φυσικά πετρώματα ή υαλόμαζα τα οποία προσκολλώνται σε κατάλληλα διαμορφωμένο υπόστρωμα δημιουργώντας απεικονίσεις και περίτεχνα διακοσμημένες επιφάνειες καλείται ψηφιδωτό. Τα παλαιότερα σωζόμενα ψηφιδωτά είναι του 8 π.Χ. αιώνα και προέρχονται από την ανατολική Μεσόγειο. Αργότερα η τεχνική των ψηφιδωτών μεταλαμπαδεύτηκε στη Ρώμη και από εκεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τη μεγάλη τους ακμή γνωρίζουν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα πιο λαμπρά δείγματά τους τα έχουμε ακριβώς από αυτή την περίοδο. Η σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση μέσω του ψηφιδωτού βρίσκει ένα διαχρονικά δοκιμασμένο μέσο απεικόνισης των εικαστικών αναζητήσεων της».

Εικαστική Επιμέλεια: Θεόδωρος Παρασκάκης και Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.