Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις ως τις 30 Αυγούστου

57544Ως εμπρόθεσμες θα θεωρηθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν στις Εφορίες μέχρι της 30 Αυγούστου, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Δευτέρας.

Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση «ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο», μέσω της οποίας θα επιτρέπεται η εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι τις 30 Αυγούστου, ανεξαρτήτως ψηφίου λήξης του ΑΦΜ.

Το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για δύο λόγους:

-λόγω του αυξημένου φόρτου που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων,
-λόγω των περισσοτέρων στοιχείων που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα).

Μέσω της ανακοίνωσής του το ΥΠΟΙΚ εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση πέραν της 30ης Αυγούστου, καθώς δεν «υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:

«Ως εξαιρετικό και μοναδικό μέτρο, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως προτίθεται να επιτρέψει, με νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί, την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου ανεξαρτήτως του ψηφίου λήξης του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογουμένου.

Η δυνατότητα αυτή δίνεται λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο φόρτο που δημιούργησε η υποχρεωτική για όλους – για πρώτη χρονιά φέτος – ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, αλλά και τα περισσότερα στοιχεία που ζητήθηκαν (όπως ο ΑΜΚΑ για τα προστατευόμενα μέλη και το ρολόι της ΔΕΗ για τα οικήματα). Για την απόφαση αυτή συνυπολογίστηκαν η συμπιεσμένη, σε σχέση με την νομοθετημένη, διάρκεια υποβολής, τα τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών στις αρχές Ιουνίου, πως παρατηρήθηκαν αυξημένες, παράλληλες, υποχρεώσεις κατά την υποβολή, ιδιαίτερα το μήνα Ιούλιο, αλλά και οι καθυστερήσεις που έλαβαν χώρα στη συλλογή των απαραίτητων για την υποβολή βεβαιώσεων από επιχειρήσεις, ταμεία και τράπεζες.

Οι τεχνικοί αυτοί λόγοι δυσχέραναν την υποβολή από μεριάς μεγάλου αριθμού φορολογουμένων και το Υπουργείο ανταποκρίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Τονίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Αυγούστου δεν πρόκειται να πάρει παράταση, καθώς δεν υπάρχουν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι. Η υποβολή συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ο υπολειπόμενος χρόνος κρίνεται αρκετός για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς, κάθε υποβολή μετά την 30η Αυγούστου θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέλος, ενημερώνουμε πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του οικ. έτους 2014 θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο με σκοπό τη δημιουργία πλάνου για την ενίσχυση των πληροφοριακών συστημάτων και την επίλυση δυσλειτουργιών, αλλά και να ανακοινωθούν οριστικές, αμετάκλητες, ημερομηνίες υποβολής το Δεκέμβριο, πράγμα που θα επιτρέψει το σωστό προγραμματισμό εργασίας για όλους τους φορολογούμενους, αλλά και τους επαγγελματίες του κλάδου την επόμενη χρονιά».

creteplus/iefimerida.gr