Η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui, γιά μία συναυλία στο Ηράκλειο – 17/8

beduiΓεννήθηκε στην Τυνησία κι ήρθε στη χώρα μας για να πάρει μάστερ στα οικονομικά αλλά κατάλαβε γρήγορα ότι η επιστήμη των αριθμών δεν την ενδιέφερε τόσο όσο η παγκόσμια τέχνη της μουσικής.

Η Lamia Bedioui με την ιδιαίτερη ανατολίτικων αποχρώσεων και σπάνιας εκφραστικότητας φωνή της, ζωντανεύει με μοναδικό τρόπο και αυθεντική εσωτερικότητα τη μουσική παράδοση των λαών της Μεσογείου. Η σημαντική Τυνήσια τραγουδίστρια επιστρέφει στην Κρήτη με την μεγάλη συναυλία της την “Χρυσή Πορτοκαλέα”, που παρουσιάστηκε ήδη στην Αθήνα – κάτω από την Ακρόπολη – πριν από ένα μήνα … με τραγούδια της Μεσογείου, αραβικά, ελληνικά και σεφαραδίτικα αλλά και ειδικά για την Κρήτη κάποια κρητικά …

‘’ Η «Χρυσή Πορτοκαλέα» -λέει η ερμηνεύτρια μιλώντας στην ‘’Π’’ είναι ο τίτλος και της ιστορίας, του παραμυθιού που έγραψα και διηγούμαι στην παράσταση. Η Χρυσή Πορτοκαλέα είναι ένα μήνυμα ελπίδας για την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους … δηλαδή με τις ιστορίες και τα τραγούδια επικοινωνούμε. Πρόκειται για το ταξίδι μιάς πριγκίπισας μέσα από το οποίο θα ξαναβρίσκει την επικοινωνία με τους ανθρώπους και ειδικότερα την αγάπη…’’

Μιλώντας για την “αραβική άνοιξη” που ξεκίνησε από την πατρίδα της αλλά και την απογοητευτική συνέχεια της η γνωστή τραγουδίστρια λέει χαρακτηριστικά: ‘’Αρχικά ήταν για μένα μεγάλη έκπληξη μία ελπίδα για κάτι καλύτερο αλλά φαίνεται ότι η δημοκρατική διαδικασία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και έχει προφανείς δυσκολίες …’’

Αναφερόμενη στο θέμα του ρατσισμού η Lamia Bedioui αναφέρει ότι τα πρώτα χρόνια στην Ελλάδα αντιμετώπισε δυσκολίες με τον κρατικό μηχανισμό,αλλά όχι διαφορετική αντιμετώπιση από τους Ελληνες.

‘’Στο επίπεδο του λαού -αναφέρει- δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ ρατσισμός, ίσως γιατί ο χώρος στον οποίο κινούμαι να είναι πιο συνειδητοποιημένος απέναντι σε τέτοια θέματα. Θα μπορούσα τελικά να πώ ότι έχω δεχτεί και δέχομαι αγάπη από τον ελληνικό λαό. Αυτό που πάντα με ενδιέφερε είναι να μεταφέρω ένα μήνυμα ανοίγματος σε άλλες κουλτούρες μέσα απο το τραγούδι. Οπότε αντιλαμβάνεται κανείς και τη θέση μου απέναντι σε οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά …’’

Η Lamia Bedioui και το συγκρότημά της παρουσιάζει τη μουσική παράσταση “η Χρυσή Πορτοκαλέα”, ένα ταξίδι γύρω από τη Μεσόγειο,τη Mare Nostrum των Ρωμαίων, την Έσω Θάλασσα των Ελλήνων.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα και παρουσιάζεται όλο το καλοκαίρι σε φεστιβάλ στην Ελλάδα. Στο Ηράκλειο θα εμφανιστεί το Σάββατο 17 Αυγούστους στις 9.30 το βράδυ, στο κηποθέατρο ‘’Μ.Χατζηδάκις”.

Με αφορμή τα θέματα και τις εικόνες των τραγουδιών, αφηγούμαστε -παράλληλα με τη μουσική -την ιστορία ενός κοριτσιού, μιας βασιλοπούλας, που ονειρεύτηκε έναν κήπο με χρυσά πορτοκάλια και αναγκάστηκε να κάνει το γύρο του κόσμου ώσπου να τα βρει και να λύσει το αίνιγμα των ερωτευμένων.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Lamia Bedioui τραγούδι και αφήγηση, Λουκία Κωνσταντάτου κανονάκι και φωνητικά, Δημήτρης Χιώτης κρητική λύρα, λαούτο, φωνητικά, Γιώργος Βουρνάς ούτι, κιθάρα, φλογέρες, φωνητικά, Γιάννης Ευσταθόπουλος κρουστά (bendir, darbuka, κύμβαλα, κρόταλα, κ.α.)

ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου