Λίστα Λαγκάρντ: Παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνταντίνου για τρία αδικήματα

papakwnstantinou_15-7-2013Για τρία αδικήματα, δύο εκ των οποίων είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμπεται στην κρίση της Δικαιοσύνης για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, κατά την μυστική ψηφοφορία της Βουλής ψήφισαν 283 βουλευτές. Στις κάλπες βρέθηκαν 269 έγκυρα ψηφοδέλτια 9 άκυρα και πέντε λευκά. Ως προς τα αδικήματα σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές ψήφισαν:

Για το κακούργημα της απιστίας περί την υπηρεσία:  206 υπέρ, 43 κατά και 18 παρόντες

Για το κακούργημα της νόθευσης εγγράφου 166 υπέρ, 34 κατά και 67 παρόντες

Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος 220 υπέρ, 35 κατά και 11 παρόντες.

Η διαδικασία

Μετά από αυτή την απόφαση μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα κρίνει για την υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποτελείται από ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα έχει πέντε τακτικά μέλη και τρία αναπληρωματικά, ενω θα υπάρχει εισαγγελέας, καθώς και αναπληρωτής του.

Για το λόγο αυτό η Βουλή  έστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, επιστολή για να διαβιβάσει στο Κοινοβούλιο τους καταλόγους με τα ονόματα των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατειας, καθώς και των εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας ΑΠ, προκειμένου να διεξαχθεί η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου  

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας, η οποία έκλεισε με τις εξηγήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και αμφισβήτησε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μάλιστα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Παραπέμπετε εμένα και αυτός που έθαψε την υπόθεση, (ο Ε. Βενιζέλος) επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Χαίρε Καίσαρ. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.»

Αναλυτικότερα, ο πρώην υπουργός είπε:

«Πριν από έξι μήνες δημιουργήσατε μια προανακριτική επιτροπή. Σήμερα έχετε το πόρισμα, που με παραπέμπει στο ειδικό δικαστήριο. Τις κατηγορίες τις αρνούμαι. Ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου.

Είναι η πρώτη τέτοια παραπομπή από την εποχή της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν υπήρξε προανακριτική για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα, αλλά για μια παράνομη λίστα, που δεν πρωτοκολλήθηκε.

Από την υπόθεση της λίστας, δεν αποκόμισα κανένα όφελος και το δημόσιο δεν υπέστη καμία ζημιά και χαρακτήρισε φάρσα τη διαδικασία.

Η  απόφαση  είναι προδιαγεγραμμένη και η προκαταρκτική, στιγματίστηκε από διαρροές και χυδαίες επιθέσεις εναντίον μου.

Τον ένοχο, τον είχαμε από την αρχή. Αυτό που έμενε είναι να βρούμε τι θα του φορτώσουμε, ενώ μέλη της επιτροπής ρωτούσαν τους μάρτυρες “τι κόμμα ψηφίζουν”.

Τα στοιχεία, που ήρθαν ήταν παράνομα. Μπορούσαν να αξιοποιηθούν; Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτά λέει, αλλά αυτά στο πόρισμα δεν θα τα διαβάσετε πουθενά.

Παραπέμπετε εμένα και αυτός που έθαψε την υπόθεση, (ο Ε. Βενιζέλος) επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Χαίρε Καίσαρ. Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν.

Όσον για τη νόθευση εγγράφου, είναι θέμα κοινής λογικής και δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του.

Το πόρισμα βασίζεται στο ότι νόθευσα ένα USB, που δεν υπάρχει. Είναι δυνατόν να λέμε κάποιον πλαστογράφο, επειδή κάποιος εμφανίζει ένα αντίγραφο (ένα άλλο USB), το οποίο αυτός ισχυρίζεται ότι είναι πλαστό; Είναι αυτά σοβαρά πράγματα;

Η λίστα αλλοιώθηκε, αλλά όχι από εμένα κάτι που αποδεικνύεται από τις ημερομηνίες. Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα εναντίον του.

Γι’ αυτό το λόγο, το ΣΔΟΕ άρχισε να ψάχνει τους συγγενείς μου. Οι μόνοι που έχουν ψαχτεί, είναι οι συγγενείς μου.

Στο θέμα της αλλοίωσης της λίστας υπάρχει ένα ερώτημα. Αν όχι εγώ ποιος; Η απάντηση είναι πολλοί, εντός και εκτός ΣΔΟΕ.

Στοχοποιήθηκα γιατί έβαλα  τη χώρα στο μνημόνιο. Θεωρούν κάποιοι ότι πρέπει να πληρώσω για το πρώτο μνημόνιο. Θα έχει βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Αυτή είναι η τελευταία μου τοποθέτηση από αυτό εδώ το βήμα. Πολλοί μου είπαν ότι δεν έχει σημασία τι θα πεις, θα σε παραπέμψουν. Δεν θέλω να το πιστέψω. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το κομματικό συμφέρον, υπερισχύει της αίσθησης του Δικαίου. Για όλα τα δεινά της χώρας δεν φταίω εγώ. Είναι άδικο και ανέντιμο να προσπαθούν να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα όλων των κυβερνήσεων στην πλάτη μου.Επικαλούμαι το γεγονός ότι με ξέρετε και ότι έχουμε μια εξόφθαλμη προσπάθεια κατασκευής ενοχής.

Απευθύνομαι και στους βουλευτές της Αριστεράς. Από πότε η Αριστερά προσυπογράφει σε μια προσπάθεια εύρεσης εξιλαστήριου θύματος. Από πότε εγκατέλειψε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το μόνο που ζητώ είναι να πάρετε τις αποφάσεις σας με βάση την αίσθηση του Δικαίου.»

directnews