Με κοινοπραξία από Ευρώπη σπεύδουν οι Ρώσοι για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

trainose16Επιμένουν για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ οι Ρώσοι, οι οποίοι σκοπεύουν να “κατέβουν” στον διαγωνισμό μέσω κοινοπραξίας, στην οποία θα μετέχουν και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν, απάντησε πως υπάρχουν και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν στη διεκδίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο προς την Κεντρική, την Ανατολική και τη Δυτική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει κοινοπρακτικά σχήματα με σιδηροδρομικούς παρόχους  και από άλλους ενδιαφερόμενους, καθώς υποστηρίζει πως παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός δεν υποχρεώνει τους υποψηφίους να εκπροσωπούν σιδηροδρομικές εταιρείες προκειμένου να μην περιοριστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον οι υποψήφιοι θα “αναγκαστούν”,  λόγω της φύσης της επένδυσης, να συμπράξουν με εταιρείες του κλάδου.

Όποιος αποκτήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα πάρει και τα 250 εκ. των επιχορηγήσεων για την επόμενη πενταετία για την εκτέλεση των δρομολογίων της “άγονης” γραμμής, αλλά και πέντε βασικά ακίνητα, η αξία των οποίων αγγίζει τα 110 εκ. ευρώ. Αυτά είναι: οικόπεδο έκτασης 38 στρεμμάτων στην Οινόη, οικόπεδο 148 στρεμμάτων στον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, οικόπεδο 147 στρεμμάτων στον σταθμό διαλογής Θεσσαλονίκης, έκταση 1.511 στρεμμάτων στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης και οικόπεδο 36 στρεμμάτων στους Λαχανόκηπους Θεσσαλονίκης. Για τα ακίνητα αυτά το Δημόσιο θα λαμβάνει μίσθωμα σε τιμές αγοράς από τον νέο ιδιοκτήτη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μην υπάρξει εκ νέου εμπλοκή με ποσά που θεωρούνται παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μπει στις ράγες της υλοποίησης και η συμφωνία της εταιρείας με την Cosco και τη Hewlett Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης με τους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν εκδηλώσει και οι Κινέζοι μέσω της Cosco αλλά και οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, καθώς επίσης και μια ρουμανική εταιρεία αλλά και αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

newmoney.gr