Το “Βιντζέντζος Κορνάρος” θα έχει έδρα την Κίσαμο

Από τις 13 Σεπτεμβρίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της “Λασιθιώτικης Ακτοπλοϊκής Ναυτιλιακής Εταιρείας” (ΛΑΝΕ)  “Βιντζέντζος Κορνάρος” που σήμερα εκτελεί δρομολόγια στην άγονη γραμμή Ρέθυμνο-Κίσαμος-Αντικύθηρα-Κύθηρα-Γύθειο-Καλαμάτα-Πειραιάς, θα αφήσει το λιμάνι του Ρεθύμνου και θα έχει ως τερματισμό και αφετηρία μόνο το λιμάνι της Κισάμου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το οποίο στις 26 Ιουλίου ενέκρινε το σχετικό αίτημα της ΛΑΝΕ το οποίο είχε υποβληθεί στο υπουργείο από τις 16 του περασμένου Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΝΕ , Μανώλης Γαλανάκης « στις 16/6/2010 κάναμε ένα αίτημα προς το υπουργείο για να τροποποιηθούν τα δρομολόγια έτσι ώστε να ικανοποιούν απόλυτα τα αιτήματα της Κισάμου, των Κυθήρων και των Αντικυθήρων και τα οποία να εναρμονίζονται με τα δρομολόγια της καινούργιας περιόδου. Στις 26 Ιουλίου, το υπουργείο μας απάντησε θετικά και έτσι τα δύο δρομολόγια-κορμός που ξεκινούν από τον Πειραιά και πηγαίνουν Κύθηρα – Αντικύθηρα θα καταλήγουν και τα δύο στην Κίσαμο. Το ένα δρομολόγιο το οποίο είναι τοπικό, από Κρήτη προς Γύθειο, γίνεται με απόπλου από το λιμάνι της Κισάμου και το θερινό δρομολόγιο της Καλαμάτας , το οποίο πηγαίνει Κίσαμο – Κύθηρα – Καλαμάτα, και αυτό ξεκινά από το λιμάνι της Κισάμου».

Όπως φαίνεται, για αυτές τις εξελίξεις είχε πλήρη άγνοια η δήμαρχος Κισάμου Φράσω Σκουλάκη, η οποία, στις 3 Αυγούστου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην υπουργό κα Λούκα Κατσέλη ζητώντας αυτό που όχι μόνο είχε ήδη ζητηθεί από την ακτοπλοϊκή εταιρεία , αλλά επιπλέον είχε ήδη εγκριθεί.

Επιπλέον να σημειωθεί πως η ΛΑΝΕ έχει ήδη ζητήσει και για την νέα δρομολογιακή περίοδο (1/11/2010-31/10/2011) να ισχύσουν αυτά τα δρομολόγια με το λιμάνι της Κισάμου να κατέχει την κυρίαρχη θέση στην άγονη γραμμή. « Αυτή την στιγμή έχει εγκριθεί το δρομολόγιο από 13/9 έως 31/10 και το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών το οποίο θα συνεδριάσει τέλος Αυγούστου, θα εγκρίνει και το δρομολόγιο από 1/11/2010 έως 31/10/2011» τόνισε ο κ.Γαλανάκης.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το Βιντζέντζος Κορνάρος της ΛΑΝΕ από τις 13 Σεπτεμβρίου φέτος μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2011 δεν θα χρησιμοποιεί το λιμάνι της Ρεθύμνου αλλά μόνο το λιμάνι της Κισάμου συνδέοντας την Κρήτη με τα Αντικύθηρα, τα Κύθηρα, την Πελοπόννησο και τον Πειραιά. Ο κ.Γαλανάκης επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό υλοποιείται το αίτημα των Κισαμιτών, ενώ ερωτώμενος για το τι περιμένει από τους Κισαμίτες απάντησε : « Το βαπόρι μας απέπλευσε χθες το βράδυ στις 10:30 (σ.σ. την Πέμπτη) από το λιμάνι της Κισάμου με 9 επιβάτες , δύο αυτοκίνητα ΙΧ και μια μοτοσικλέτα. Ένα βαπόρι το οποίο έχει 60 άτομα πλήρωμα και θα κάψει κάποιους τόνους πετρέλαιο. Μόνο αυτό θέλω να πω. Τίποτε άλλο.»

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα δρομολόγια που ισχύουν σήμερα, το ΕΓ/ΟΓ “Βιντζέντζος Κορνάρος” αποπλέει από το λιμάνι της Κισάμου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά στις 9 το πρωί της Παρασκευής, δηλαδή ο χρόνος του δρομολογίου δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τον χρόνο του δρομολογίου Σούδα – Πειραιάς.

[Νέος Κύρηκας]