“Εφυγε” ο λυράρης Ροδάμανθος Ανδρουλάκης

Ένας μεγάλος Κρητικός λυράρης ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Έναν από τους πρωτοπόρους της θρηνεί η κρητική μουσική. Ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης άφησε τα ξημερώματα της Κυριακής, την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα, στην νευρολογική κλινική μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η τελευταία συναυλία του Ροδάμανθου Ανδρουλάκη είχε δοθεί στο Αρκαλοχώρι, πέρυσι το καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Κρήτης που είχε οργανώσει ο Δήμος Αρκαλοχωρίου και στην οποία μάλιστα βραβεύθηκε για την πολύχρονη προσφορά του στης κρητική μουσική.

Ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, γεννήθηκε το 1933 στον Οψυγιά Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου και τα πρώτα του ακούσματα στη μουσική τα απέκτησε από το συγχωριανό του Στέλιο Κουτάκη,

Το βασικό του επάγγελμα ήταν ράφτης και μαλιστα για μιά δεκαετία (1955-1965) το ραφείο του τον κράτησε μακριά από τα γλέντια. Το 1965 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο, τον οποίο διαδέχτηκαν πολλοί με δικές του συνθέσεις αλλά και παραδοσιακά κομμάτια.

Έχει σημαντική δισκογραφική παρουσία με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1970 και τη συνεργασία του με το Μανώλη Κακλή και την ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία τους. Συνεργάστηκε επίσης με το Νίκο Μανιά, το Στέφανο Αναστασάκη, το Μανούσο Πανταγιά, το Χρήστο Φουρναράκη, τον Γιώργο Κουκάκη, το Μ. Σαββάκη, το Μιχάλη Πετσάκη, κ.ά.

Από το 1971 μέχρι σήμερα ασχολιόταν αποκλειστικά με τη λύρα, συντροφιά πλέον με το γιο του Κώστα στο λαούτο. Ο Ροδάμανθος όπως τον φώναζε μέχρι και σήμερα όλη η Κρήτη, ήταν απο τους κλασσικούς της λύρας, δίδασκε σε νέα παιδιά την τέχνη του και συνέχιζε μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του να συνθέτει νέα κρητικά τραγούδια.

[www.rethemnos.gr]