Αυθαίρετα: τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Έρχεται «Τράπεζα Γης»

afthaireta-kalafatis-100337Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα, που καταργεί το Ν. 4014/11 ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από την ολομέλεια του ΣτΕ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης κατά την ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του ΥΠΕΚΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

Σε ό,τι αφορά την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ο κ. Καλαφάτης ανάφερε ότι οι αυθαιρεσίες κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον με στόχο να οδηγηθούν σε οριστική λύση όσο πιο πολλές περιπτώσεις γίνεται.

Όπως τόνισε, με το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα:

– Αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας που έχουν επισημανθεί σ’ ό,τι αφορά προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

– Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής του προστίμου και βελτιώνεται ο τρόπος καταβολής.

– Λαμβάνεται ειδική μέριμνα, με παροχή εκπτώσεων σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

– Παρέχεται η δυνατότητα μεταβιβάσεων και αξιοποίησης αδρανούς ακίνητης περιουσίας, κυρίως στην Περιφέρεια.

– Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές και διευκολύνονται οι πολίτες.

– Δίνεται η δυνατότητα επισκευών σε ακίνητα με αυθαιρεσίες, και ενισχύεται ο κλάδος της οικοδομής.

– Καθιερώνονται αυστηρές ποινές και πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου.

– Θωρακίζεται θεσμικά η χρονική «κόκκινη γραμμή», ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

– Αποθαρρύνεται κάθε σκέψη για νέα γενιά αυθαιρέτων μέσω των ελεγκτών δόμησης και της ταυτότητας του Κτιρίου.

Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, ο κ. Καλαφάτης προανήγγειλε τη δημιουργία και τη λειτουργία «Τράπεζας Γης». Πρόκειται για έναν σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή.

Στόχος είναι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για τη μεταφορά συντελεστών να λειτουργήσει ως one stop shop για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, με μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες και όλες τις διαδικασίες (Τράπεζα Γης, one stop shop) να γίνονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να επιτευχθεί ταχύτητα, διαφάνεια και λογοδοσία.

Έτσι, όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, θα δοθεί δυνατότητα στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και την κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.

Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στα Μέγαρα

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε καταυλισμό αθιγγάνων στην περιοχή Βλυχός, στα Μέγαρα, το μεσημέρι της Τρίτης.

Ειδικότερα,  μετά την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους εκτός του καταυλισμού, όταν δέχτηκαν πυροβολισμούς από μακρινή απόσταση, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Από το σημείο περισυλλέγησαν δώδεκα κάλυκες κυνηγετικού όπλου, ενώ οι αστυνομικοί διενήργησαν κατʼ οίκον έρευνες και προσήγαγαν 23 άτομα.

econews.gr