Η Κρήτη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

diethnis-imera-mouseiwnΗ Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα εορταστεί το Σάββατο 18 Μαΐου με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ημερίδες, συνέδρια, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Ο φετινός εορτασμός έχει ως θέμα την ενδιαφέρουσα εξίσωση «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα)=Κοινωνική Αλλαγή». Τιμώμενο Μουσείο για το 2013 είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου στις 18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, η είσοδος σε όλα τα μουσεία θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS – ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Στην Κρήτη

Στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου, το Μουσείο Ν.Καζαντζάκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Από το λόγο στον πηλό. Γνωρίζω τη σκέψη του Καζαντζάκη – Δημιουργώμε πηλό».

Θ΄ακολουθήσει έ́κθεση με τις δημιουργίες των παιδιών, ώρα 19:00.

Την Κυριακή στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης στο Ναυτικό Μουσείο στα Χανιά την ίδια μέρα θα γίνει προβολή DVD με εικόνες από παλιά πολεμικά πλοία (Μνήμη) και κατασκευή ανάλογων μοντέλων (Δημιουργικότητα)

Ακόμα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον εκπαιδευτικό-συγγραφέα Χ. Στρατιδάκη με θέμα «Τα Μουσεία και οι Συλλογές του Νομού Ρεθύμνου».

Το Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΚρήτης, συμμετέχει και φέτος στους εορτασμούς για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων διοργανώνοντας εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, στις 12:30μ.μ., η αρπίστα Ελένη Τσαουσάκη και η φλαουτίστα Ειρήνη Βούζη, θα παρουσιάσουν, στο χώρο του Μ.Σ.Τ., έργα σύγχρονης μουσικής για φλάουτο και άρπα των ClaudeDebussy, AlanHovhanness, JosephJongen, EricSatie. Τα έργα αποτελούν μέρος της παράστασης των δύο μουσικών, EastmeetsWest, η οποία αναφέρεται σε δυτικούς συνθέτες που η μουσική τους έχει επιρροές και στοιχεία της μουσικής της ανατολής.

Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Εικαστικών Εργαστηρίων του Μ.Σ.Τ. Κρήτης είναι αφιερωμένα στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για τα παιδιά της πόλης μας. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν το Σάββατο 18 Μαΐου, στις ώρες: 10:00 – 12:00, για παιδιά ηλικίας 6 – 12 ετών, στο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (οδός Χειμάρας 5) και των Εικαστικών Εργαστηρίων (οδός Χειμάρας 8).

ΠΕΚ

Με στόχο να προβληθεί το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και θα γίνει την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου (Κουμπάρη 1, Αθήνα).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, και για το έργο των Πα- νεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης θα μιλήσουν ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), ο Κώστας Φωτάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), και ο Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

madeincreta.gr