Οι πρώτες ελληνο-κινεζικές επιχειρηματικές υπογραφές

ÊÉÍÁ - ÓÕÍÁÍÔÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÁÍÔ. ÓÁÌÁÑÁ ÌÅ ÔÏÍ ÊÉÍÅÆÏ ÏÌÏËÏÃÏ ÔÏÕ ËÉ ÊÅÊÉÁÍÃÊ  (EUROKINISSI/ÃÏÕËÉÅËÌÏÓ ÁÍÔÙÍÉÏÕ)Σημαντική πλευρά της επίσκεψης στο Πεκίνο αποτελούν οι “b to b” (business to business) συμφωνίες που «έκλεισαν» Έλληνες επιχειρηματίες (σ.σ. οι οποίοι μετέχουν στην αποστολή) με μεγάλους κινεζικούς ομίλους.

Το μέτρο το δίνει εκπρόσωπος μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στα τρόφιμα, ο οποίος αναφέρει στο Capital.gr πως, έχοντας ήδη κάνει τα πρώτα βήματα στην κινεζική αγορά πάλευε τρία χρόνια… για το μεγάλο. Και το έκανε με την υπογραφή συμφωνίας για την προώθηση των προϊόντων του σε σημαντικές τοπικές αγορές της αχανούς χώρας…

Την μερίδα του λέοντος την έχουν οι υπογραφές που «έπεσαν» από κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Κατά τις πληροφορίες, οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:

– Ο πρόεδρος τους ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Ταμείου με την China Development Bank. Αντικείμενο, η προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και η δυναμική συμμετοχή σ΄αυτό κινεζικών εταιριών.

Η συμφωνία προβάλλεται ως ενδεικτική της εμπιστοσύνης που δείχνει (και) ο τραπεζικός τομέας «του ασιατικού γίγαντα» στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας.

– Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece Στέφανος Ησαϊας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας με την ίδια επενδυτική τράπεζα. Αντικείμενο, η συνεργασία σε τομείς προτεραιότητας όωπς τουρισμός, ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και χρηματοδότηση επενδύσεων.

Βάσει της συμφωνίας, η CDB θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και, μετά από αξιολόγηση, θα χρηματοδοτεί την υλοπολίησή τους.

– Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρία Huawei. Βάσει αυτού, η εν λόγω εταιρία θα εγκαταστήσει τα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για τα προϊόντα της – “ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρίες”.

Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται ότι η Huawei θα παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε Έλληνες φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

– Ο κ.Χατζηδάκης υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας και με την κινεζική εταιρία ΖΤΕ. Αντικείμενο, η ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά ως διαμετακομιστικου κέντρου (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της εταιρίας στην Ευρώπη.

Από πλευράς υπουργείου επισημαίνεται ότι η ΖΤΕ ανήκει στις πέντε κορυφαίες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, με παρουσία σε 140 χώρες.

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά δηλώνουν «απολύτως ικανοποιημένοι» από τις μέχρι τώρα συμφωνίες, δεδομένου ότι αυτές «κλείσθηκαν» κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης.

Κι επενδύουν πολλά στα οικονομικά fora που θα γίνουν αύριο στο Πεκίνο και (κυρίως) το Σάββατο στη Σαγκάη.

capital.gr