Ξεκίνησε το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση» με 275 εκατ και επιδότηση 50%
Ξεκίνησε στις 30/4 το Πρόγραμμα «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» με τα πιο χαμηλότοκα δάνεια στην αγορά, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντάς το.
Για το πρόγραμμα, το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει 275 εκατομμύρια ευρώ κι έχοντας συμφωνήσει με 14 τράπεζες ότι θα δώσουν και εκείνες από την πλευρά τους, ακόμα 275 εκατομμύρια ευρώ.
«Μιλάμε για ένα πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης και για επενδύσεις, που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, με επιδοτούμενο επιτόκιο κατά 50%. Πράγμα που σημαίνει ότι με τις σημερινές τιμές τα δάνεια από το πρόγραμμα «επιχειρηματική επανεκκίνηση» θα είναι στο ύψος περίπου του 4,5%», είπε ο κ. Χατζηδάκης και τόνισε πως κατά τη γνώμη του είναι «μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κάτι για το οποίο χρειάστηκε να δουλέψουμε για κάμποσους μήνες, λόγω και των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Αυτή την ώρα όμως ολοκληρώθηκε η διαδρομή και από σήμερα μπορεί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, είτε εκείνοι που έχουν υφιστάμενες σήμερα επιχειρήσεις είτε αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις, να απευθυνθούν σε 14 διαφορετικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά όλων των μεγάλων τραπεζών, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, που είναι το πιο φιλικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά».
Δείτε εδώ τον πίνακα με τη λίστα των τραπεζών και τα κεφάλαια που προσέφεραν στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του ΕΤΕΑΝ, τα οποία υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό του ταμείου.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στις ενεργές δράσεις του ΕΤΕΑΝ περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής: 1)Ταμεία δανειοδοτήσεων για στοχευμένες δραστηριότητες 2)Ταμείο Νήσων 3)Ταμείο Εξοικονομώ Κατ’ οίκον 4) Ταμείο Εγγυοδοσίας-Πρόγραμμα Εγγυοδοσίας για την έκδοση εγγυητικών επιστολών. Δείτε εδώ αναλυτικά.
Επίσης, ο Γ.Γ του υπουργείου κ. Γ. Γεροντούκος, ανακοίνωσε ότι για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον πάρθηκε σήμερα «μια σημαντική απόφαση να διατεθούν πόροι στις ολοκληρωμένες περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική, η Ήπειρος. Άρα οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει θα ησυχάσουν, θα πάρουν τα χρήματά τους, έτσι όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Και ελήφθη επίσης μια σημαντική απόφαση, μήπως όλα αυτά τα κεφάλαια διατεθούν με νέα μορφή στην αγορά, προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το νοικοκυριό», τόνισε.
ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα εστιάζει σε επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόβλημα
Στη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αναφορικά με την εξαγγελία του προγράμματος «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», τονίζονται τα εξής:
«Δυστυχώς, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του κ. υπουργού και την προσπάθειά του να αποδείξει ότι από το πρόγραμμα τεκμαίρεται η υπέρβαση των χρονιζόντων προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πρωτοβουλία αυτή βρίθει αντινομιών. Έτσι, το πρόγραμμα εστιάζει σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πιστοληπτική τους ικανότητα, την ώρα που τα 2/3 των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας αδυνατούν να λάβουν δάνεια.
Επιπλέον, παρόλο που η όλη δράση παρουσιάζεται ως στήριγμα της «πραγματικής οικονομίας», η τελική του μορφή εξυπηρετεί κυρίως τις τράπεζες και τις λίγες μόνο επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτήσει.
Τέλος, ο θεσμικός φορέας υλοποίησης, το Ε.Τ.Ε.Α.Ν., μέσα από την χρόνια παραμέληση και απαξίωσή του, όπως και το σύνολο των υπόλοιπων αναπτυξιακών θεσμών της χώρας, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων που μπορούν να αποβούν καθοριστικά και για την υλοποίηση του «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», αν πρώτα δεν υπάρξει μια σοβαρή πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης των παλαιότερων δανείων του. Η ουσιαστική στήριξη της δεινοπαθούσας, από τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονίων, μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ».
eklogika.gr