Ομόφωνα ΝΑΙ για λιμάνι στο Τυμπάκι – Η απόφαση και οι προϋποθέσεις της τοπικής κοινωνίας

tympaki_limaniΥπέρ ενός λιμανιού στο Τυμπάκι που θα συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου δηλώνουν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής.

Μάλιστα τα μέλη της δημοτικής ενότητας Τυμπακίου σε συνεδρίαση τους στις 26 Απριλίου ξεκαθάρισαν ότι βλέπουν θετικά το Λιμάνι που μπορεί να κατασκευαστεί στην πόλη του αλλά υπό προϋποθέσεις, προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν όμως μία υγιεί ανάπτυξη. Έτσι προχώρησαν στη λήψη μία σημαντικής και ουσιαστικής απόφασης που ξεκαθαρίζει ότι λένε ναι σε ένα λιμάνι Τυμπακίου που δε θα δέχεται μόνο κοντέινερ και φορτηγά πλοία αλλά θα αποτελεί μία πύλη εισόδου που θα συμβάλει στην τουριστική, οικονομική, αγροτική, ανάπτυξη της περιοχής. Ένα λιμάνι που δε θα μολύνει, όπως λένε, αφού θα πληρεί προϋποθέσεις και θα βασίζεται σε μελέτες, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και θα αποφέρει στον τόπο.

Να υπενθυμίζουμε ότι υπέρ ενός τέτοιου ανοικτού τύπου λιμανιού που θα συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία είχε δηλώσει λίγο καιρό πριν και ο ισχυρός άνδρας των Μινωικών Γραμμών, με καταγωγή από το Τυμπάκι,Αντώνης Μανιαδάκης.

Ομόφωνη απόφαση

Η δημοτική κοινότητα Τυμπακίου αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Α. Τοποθετείται θετικά στην κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού του Τυμπακίου – οχηματαγωγών , κρουαζιερόπλοιων καθώς και μαρίνα με δέσεις για γιοτ μεγάλου τύπου κτλ σκαφών – διαμετακομιστικό διότι η πολλαπλή χρήση του λιμανιού του Τυμπακίου όπως προβλέπεται από τις σχετικές μελέτες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου. Εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον οποιασδήποτε ωφέλιμης επενδυτικής δραστηριότητας της περιοχής μας είναι πάγια θέση τους η μη ύπαρξη αντίρρησης εφόσον πληρούν δύο βασικές προϋποθέσεις :

την αυστηρή προϋπόθεση της κατασκευής και λειτουργίας του λιμανιού του Τυμπάκιου σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες προστασίας και τήρησης όλων των εγκρίσεων και προδιαγραφών περιβαλλοντικών κτλ όρων όπως καθορίζονται από σχετικές μελέτες και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία καθώς και να προκύπτουν αντισταθμιστικά οφέλη βάση μελέτης για τη δημοτική ενότητα Τυμπακίου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή αυτής λαμβάνοντας υπόψη, πχ:

  1. την προσδοκώμενη αύξηση των θέσεων εργασίας με μείωση της μάστιγας ανεργίας στο Τυμπάκι
  2. τη δυνατότητα εξαγωγών αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων του τόπου μας προς τις χώρες της βόρειας Αφρικής
  3. την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας μέσω των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων
  4. την άνοδο της επιχειρηματικότητας στο Τυμπάκι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή μας μέσω παράπλευρων δραστηριοτήτων, πχ: νέα ταξιδιωτικά γραφεία, πρακτορεία ναυτιλιακών εταιρειών, αύξηση αριθμού τραπεζών, αύξηση ενοικίων κατοικιών και καταστημάτων λόγω αυξημένης ζήτησης από τους εργαζόμενους ή τους επισκέπτες στο λιμάνι, αύξηση των πληροτήτων των τοπικών ξενοδοχείων, άνθιση δραστηριοτήτων εστιατορίων και άλλων καταστημάτων.
  5. Βελτίωση υπαρχόντων ή και δημιουργία νέων υποδομών μίας σύγχρονης πολιτείας στο Τυμπάκι
    Σημαντική αύξηση υπεραξίας γης και ακινήτων γενικότερα.

Τα ανωτέρω θα αναζητηθούν και θα αξιολογηθούν εφόσον βρεθεί κατάλληλος επενδυτής. Επίσης θέλουν να επισημάνουν ότι καλούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον καταθέτοντας τις προτάσεις τους σοβαροί επενδυτές που ασχολούνται και με τον τουρισμό.

Β. Τοποθετείται αρνητικά στην κατασκευή και λειτουργία του λιμανιού του Τυμπακίου – Πύλη του Νότου αποκλειστικά ως λιμάνι κλειστού τύπου κοντέινερ.

prismanews