Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ειρηναίος

eirinaiosΕκοιμήθη σήμερα το πρωί ήσυχα στο σπίτι του, πλήρης ημερών, ο πρώην Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, μια μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, γνωστός τόσο για το ποιμαντικό όσο και για το κοινωνικό του έργο.


Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Κρήτης στις 10 Νοεμβρίου 1911. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Κρήτης και στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1937. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογία και στην Κοινωνιολογία στη Γαλλία, στα Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.


Εργάστηκε ως καθηγητής Θεολογίας σε σχολεία του Νομού Χανίων την περίοδο 1938 – 1945. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων υπό του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου. Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος και κατόπιν Πρεσβύτερος από τον Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου Ξηρουχάκη του δόθηκε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το Δεκέμβριο του 1957 η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης τον εξέλεξε Επίσκοπο της Ιεράς Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου.
Στις 16 Δεκεμβρίου 1971 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας. Παραιτήθηκε το 1980. Στις 26 Ιανουαρίου 1981, επανήλθε εκ νέου στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Στις 24 Αυγούστου του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους υγείας.

Οραματίστηκε και ίδρυσε την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ενώ δημιούργησε οικοτροφεία για απόρους, τεχνικές και επαγγελματικές σχολές στο Καστέλλι Κισσάμου, όπου σπούδασαν χιλιάδες παιδιά της περιοχής, γηροκομείο και θεραπευτήριο, σχολή κωφαλάλων, τυροκομείο και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Κολυμπάρι. Επίσης ήταν από τους πρωτεργάτες δημιουργίας της ΑΝΕΚ, της Εταιρείας Αναπτύξεως Αποκορώνου, της Εταιρείας Αναπτύξεως Σελίνου, και της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Νότου. Ήταν ισόβιος πρόεδρος του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος».