Τρεις μεγιστάνες στηρίζουν τη διάσωση της Εθνικής Τράπεζας Πηγή: Τρεις μεγιστάνες στηρίζουν τη διάσωση της Εθνικής Τράπεζας

ethnikiO γαμπρός του κ. Μπιλ Κλίντον, κ. Μαρκ Μεζβίνσκι (αριστ. στη φωτ.), ο Αραβας κατασκευαστής κ. Ταφίκ Κούρι (στο κέντρο της φωτ.) και ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κ. Τζον Κατσιματίδης (δεξιά στη φωτ.) είναι τα νέα πρόσωπα που προσέγγισε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Το πατριωτικό προσκλητήριο που απευθύνουν προσωπικά ο πρωθυπουργός και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση της ΕΤΕ είχε αποδέκτες τους 200 πλουσιότερους Ελληνες.

Ενας προς ένας δέχτηκαν την πρόσκληση να δηλώσουν «παρών» στην αύξηση και ο στόχος -παρά τις μεγάλες δυσκολίες- φαίνεται να έχει επιτευχθεί, καθώς οι πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί από μια ομάδα 80-100 επιχειρηματιών περίπου 700 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας, όπως και ότι υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα απαντήσεις επιχειρηματιών για ποσά της τάξης των 250 εκατ. ευρώ, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα καλυφθεί η αύξηση της Εθνικής.

Αυτό άλλωστε δείχνει και η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να ανεβάσει τον πήχη της αύξησης κεφαλαίου με στόχο να συγκεντρωθούν 1,17 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 975 εκατ. ευρώ. Οι προσωπικές παρεμβάσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, που κυριολεκτικά πήρε το παιχνίδι πάνω του, άλλαξαν το κλίμα για την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχία της αύξησης, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Τουρκολιάς, μετά και τα προσωπικά αιτήματα που είχε θέσει και ο ίδιος σε ισχυρούς επιχειρηματίες, πήγε πόρτα-πόρτα και συγκέντρωσε προσύμφωνα για τη συμμετοχή στην αύξηση.
Ολο το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της Εθνικής κινήθηκε από την Εκάλη μέχρι τη Βούλα σε αλλεπάλληλα ραντεβού στις κατοικίες των επιχειρηματιών για να συγκεντρώσει τις βεβαιώσεις προθέσεων συμμετοχής στην αύξηση. Αύριο είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Εθνικής, ενώ θα τεθούν υπόψη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι βεβαιώσεις των επιχειρηματιών ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Εθνικής αισιοδοξεί αλλά ταυτόχρονα επιφυλάσσεται, καθώς πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που η επιτυχία του θα κρίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ενα μέρος των κεφαλαίων που θα δοθεί στην αύξηση -περίπου το 28%- θα «καεί» λόγω της αρνητικής καθαρής θέσης της ΕΤΕ μετά το κούρεμα των ομολόγων. Εξάλλου οι βεβαιώσεις που υπογράφουν οι επιχειρηματίες δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και οικονομικοί παράγοντες που απάντησαν αρνητικά, όπως οι εφοπλιστές κ. Γιώργος Οικονόμου, οι κύριοι Θανάσης Ντίνος και Ανδρέας Μαρτίνος, ο κ. Γιώργος Προκοπίου κ.ά. Υπάρχουν όμως και αυτοί που αποφασίζουν να συμμετάσχουν, όπως π.χ. η Εκκλησία της Ελλάδος, εκπρόσωποι της οποίας συναντήθηκαν γι’ αυτό τον λόγο με τον κ. Τουρκολιά την περασμένη Τετάρτη.

Το «κυνήγι» όμως σε πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια συνεχίζεται. Η Εθνική χτύπησε την πόρτα της οικογένειας του κ. Κούρι, του Αραβα κατασκευαστή και συνιδιοκτήτη της CCC που ζει στην Ελλάδα και έκανε τους κατοίκους του Παλαιού Ψυχικού να φαντάζουν φτωχοί με το σπίτι που χτίζει σε τρία συνεχόμενα οικόπεδα στην περιοχή. Εξάλλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη όπου συνάντησε τον κ. Κατσιματίδη. O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, που είναι υποψήφιος για δήμαρχος της Νέας Υόρκης, συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση με 50 εκατ., ενώ εξέφρασε στον κ. Χριστοδούλου το ενδιαφέρον του να κάνει δουλειές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Στο ίδιο ταξίδι, ο αναπληρωτής διευθύνων της ΕΤΕ προσέγγισε και τον κ. Μεζβίνσκι, σύζυγο της Τσέλσι Κλίντον, κόρης του πρώην Αμερικανού προέδρου. Ο 35χρονος Μεζβίνσκι, απόφοιτος του Στάνφορντ, εργάστηκε στο παρελθόν στην Goldman Sachs και στην 3G Capital Management. Το 2011 μαζί με δύο συναδέλφους του από την Goldman Sachs δημιούργησαν ένα νέο hedge fund, το Eaglevale Partners. Ο γαμπρός του κ. Κλίντον είναι πολυεκατομμυριούχος, γόνος γνωστής εβραϊκής οικογένειας με πολιτικό παρελθόν, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο πατέρας του είναι ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής της Αϊόβα κ. Εντουαρντ Μεζβίνσκι, ο οποίος καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος επενδυτών συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων και πέρασε από το 2002 μέχρι το 2008 πίσω από τα κάγκελα. Η μητέρα του, κυρία Μάρτζορι Μεζβίνσκι, είναι δημοσιογράφος του NBC και διετέλεσε επίσης βουλευτής των Δημοκρατικών της Πενσιλβάνια. Η πολιτική της καριέρα τελείωσε άδοξα το 1993, όταν έδωσε την καθοριστική ψήφο για να περάσει ένα αντιδημοφιλές φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Κλίντον. Οι ψηφοφόροι δεν τη συγχώρεσαν και δεν επανεξελέγη. Ο κ. Μεζβίνσκι είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα και είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες. Σε ένα κλειστό γεύμα που είχε γίνει τότε είχε υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα μπορεί υπό προϋποθέσεις να απογειωθεί στο τέλος του 2013».

περισσότερα εδώ