Μασσαλία: Απεργία για το ελληνικό πλήρωμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

anek_venizelosΣτο στόχαστρο και των πέντε συνδικάτων των εργαζομένων στη ναυτιλιακή δημόσια εταιρεία «Μασσαλία-Κορσική», γνωστή ως SNCM, έχει βρεθεί το ελληνικό επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της εταιρείας ΑΝΕΚ Lines.
Με κοινή απόφαση των συνδικάτων, οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν αύριο, Τρίτη, σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη ναύλωση από τη SNCM του ελληνικού πλοίου, το οποίο προβλέπεται να αντικαταστήσει το γαλλικό «L’ ile de Beaute», για να εξυπηρετήσει, από την άνοιξη, τα δρομολόγια ανάμεσα σε Μασσαλία, Κορσική και Τυνησία. Οι εργαζόμενοι της SNCM αντιδρούν γιατί, όπως λένε, το «Ελ. Βενιζέλος» πρόκειται να διατηρήσει το ελληνικό πλήρωμα, μειώνοντας έτσι τις θέσεις εργασίας για τους Γάλλους.
Την κινητοποίηση των συνδικαλιστών συνέδραμε με τις τελευταίες δηλώσεις του και ο γάλλος υπουργός Μεταφορών κ. Φρεντερίκ Κιβιλιέ, ο οποίος κάλεσε την SNCM να εξασφαλίσει τις θέσεις απασχόλησης των γάλλων ναυτικών, κρίνοντας «απαράδεκτη» την απόφαση της γαλλικής εταιρείας να ναυλώσει «για μεγάλη διάρκεια» πλοία με ξένη σημαία.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή (σ.σ. Τρίτη) συνάντηση που έχει στη Μασσαλία με τους εκπροσώπους της εταιρείας και την αρμόδια «Επιτροπή Επίβλεψης».
Με την υπόθεση του «Ελ. Βενιζέλος» σχετίζεται και το φεριμπότ «Excelsior» που ανήκει στην ιταλική εταιρεία Grandi Navi Veloci. Ναυλώθηκε από τη SNCM για να αντικαταστήσει το «Ναπολέων Βοναπάρτης» που είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προτιμούν το «Excelsior» στη θέση του «Ελ. Βενιζέλος» επειδή εγγράφηκε για να φέρει τη γαλλική σημαία, που σημαίνει ότι εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας για τους γάλλους ναυτικούς. Με την απεργία και τη διαμαρτυρία που θα οργανωθεί έξω από το κτίριο της σύσκεψης με την «Επιτροπή Επίβλεψης», οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να πεισθεί η διεύθυνση της SNCM να επανεξετάσει την πολιτική της.
Το Βήμαanek_venizelos