Σκάνδαλο με τις αξονικές τομογραφίες

axonikesΔιαρκές σκάνδαλο με τις αξονικές τομογραφίες δείχνει έκθεση που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους», με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από την αλόγιστη υποβολή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες, ενώ δεν υφίσταται η ανάγκη για τη συγκεκριμένη εξέταση.

Εκτός λογικής φαίνεται πως λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, αφού σχεδόν οι μισοί ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει.

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.

Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία «αιχμής» εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.

Η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Υγείας, μαζί με εισηγήσεις να σταματήσουν οι υπερβολές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα 47 νοσοκομεία που αξιολογήθηκαν πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 322.805 αξονικές τομογραφίες. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας!

Το θέμα ξεπερνά κατά πολύ το στατιστικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία δέχονται ακτινοβολία.

Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Πολύ υψηλά βρίσκονται τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επισημάνσεις που έκαναν πρόσφατα οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. Τα στατιστικά του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία!

zougla.gr