Εφυγε από τη ζωή ο Τίτος Καλλίρης

Kalliris1

Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 79 ετών και κηδεύτηκε την Πέμπτη, ο Τίτος Καλλίρης, ένας από τους πρωτοπόρους της τζαζ κιθάρας στην Ελλάδα, πατέρας του γνωστού τραγουδιστή και συνθέτη Θάνου Καλλίρη.

Ο Χρήστος Καλλίρης γνωστός με το όνομα “Τίτος” ήταν ανηψιός του περίφημου προπολεμικού κιθαρίστα, συνθέτη και σκιτσογράφου Κώστα Μπέζου, που έκανε σπουδαία καρριέρα στην δεκαετία ’30 με το συγκρότημα χαβάγιας “Ασπρα πουλιά” και μάλιστα ήταν δάσκαλος του Μανώλη Χιώτη.

Συμμετείχε σε ορχήστρες ελαφράς μουσικής, στην ελαφρά ορχήστρα της ΕΡΤ, τζαζ σχήματα, σε ορχήστρες κέντρων της Αθήνας από την δεκαετία του 1950-60, ηχογραφήσεις της ελληνική δισκογραφία και σε μουσικές από ελληνικές ταινίες. Πασίγνωστο είναι το σόλο κιθάρα στο “Αυτοκίνητο” του Βαγγ.Πιτσιλαδή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 συμμετείχε στο ποπ συγκρότημα Forminx μαζί με το Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Από το 1965 συμμετείχε στο τζαζ κουαρτέτο του Μίμη Πλέσσα, μαζί με τους κορυφαίους μουσικούς Ν.Λαβράνο, Σ.Βήχο και Ν.Τσεσμελή. Το 1981 κυκλοφόρησαν το δίσκο “Το κουαρτέτο Μίμη Πλέσσα”.

Το1970 συμμετείχε στην ηχογράφηση του τραγουδιού “Το κορίτσι του Μάη” με τους “Ολύμπιανς” αφού ο κιθαρίστας τους ήταν στο στρατό. Η πασίγνωστη εισαγωγή που ακούμε είναι του Τίτου Καλλίρη. Αυτό εξομολογήθηκε ο ίδιος ο Πασχάλης πριν λίγο στο facebook. Συγκεκριμένα ο Πασχάλης έγραψε :

ΤΙΤΟΣ ΚΑΛΛΙΡΗΣ …!!!

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ,ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’60,ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΤΙΤΟΣ Ο ΚΑΛΛΙΡΗΣ. ΕΠΑΙΖΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΜΙΝΞ ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ,ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ.ΜΑΣ ΔΟΘΗΚΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ (!!!) ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ 1969 ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΣΑΜΕ ”ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΑΗ”.
ΛΟΓΩ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΘΑΡΙΣΤΑ ΜΑΣ ΚΟΥΛΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΙΔΗ,ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΡΘΕ ΜΕ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ”VENUS” TΩN SΗΟCKING BLUE. Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΑΚΟΥΣΜΕΝΗ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Σ’ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΜMΑΤΙ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ Τ Ι Τ Ο Υ Κ Α Λ Λ Ι Ρ Η ! ! !
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΕΓOΝΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΤΑΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΝΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΔΟΥΛΕΨΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ”ΔΕΙΛΙΝΑ” ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΑΥΡΑΝΟΥ.Ο ΤΙΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΗΡΕΜΟΣ ”ΣΟΦΟΣ” ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΟΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΕΦΥΓΕ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΟ ”RESPECT”OΛΩN TΩN ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ.
ΤΙΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ.

http://youtu.be/qao3PbT6aT4

Μαζί με τον αείμνηστο κορυφαίο πιανίστα της τζαζ Μανώλη Μικέλη αποτέλεσαν τους τελευταίους της “παλιάς φρουράς” στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό ο Τίτος Καλλίρης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας και μάλιστα ο γιος του Θάνος είχε κάνει έκκληση μέσω twitter, για να βρεθεί αίμα.

Ο Τίτος Καλλίρης άφησε με τη σεμνή του παρουσία και το πλούσιο του έργο ακριβή! Θα τον θυμόμαστε πάντα, συλληπητήρια στους δικούς του!