Παρουσίαση βιβλίου της Μαρί Ναξάκη – Καρυώτη ‘Δεσμοί που ενώνουν τη Σκωτία με την Κρήτη’

prod_small_115035_1359450093_biblio1Το βιβλίο της Μαρί Ναξάκη – Καρυώτη, με τίτλο ‘Δεσμοί που ενώνουν τη Σκωτία με την Κρήτη’, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Σούδας, με διοργανωτές τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σούδας και Τσικαλαριών.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Μαρία Μαράκη και ο διπλωματούχος μηχανικός Γιώργος Κουργιεράκης.

Η κα Μαράκη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το βιβλίο αυτό, με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παρέχει, έρχεται να εμπλουτίσει την τοπική μας ιστορία και να φωτίσει άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές μιας προσωπικότητας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας, τα τελευταία 30 χρόνια του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα χρονικό, στηριγμένο στις αναμνήσεις και τα βιώματα της συγγραφέως, που αφορά, όπως λέει η ίδια, έναν άνθρωπο, ο οποίος γεννήθηκε το 1824 και πέθανε το 1899: τον Τζέιμς Λίντζι, αρχιτέκτονα μηχανικό, κατασκευαστή λιμανιών, έναν αυτοδημιούργητο άντρα, που ταξίδεψε από τη Σκωτία στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Κρήτη για να κατασκευάσει το Ναύσταθμο και στη συνέχεια επέλεξε να ζει στη Σούδα, συνεχίζοντας την ιστορία αγάπης που τον συνέδεσε με αυτό το υπέροχο και σαγηνευτικό νησί. Κεντρικό ρόλο στην αφήγηση έχει και η οικία Λίντζι στη Σούδα καθώς και όλα τα πρόσωπα που κατά καιρούς έζησαν σε αυτήν».
Η κα Μαράκη τόνισε, ακόμη, ότι «στόχος της συγγραφέως είναι να ζωντανέψει και να αποτυπώσει την ιστορία των Λίντζι, που είναι κομμάτι του εαυτού της, είναι δική της, όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο του χρονικού της. Ο Τζέιμς Λίντζι είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, αλλά υπάρχουν και τόσοι άλλοι συμπρωταγωνιστές σε επεισόδια που εξελίσσονται κινηματογραφικά μπροστά μας, σε ένα ταξίδι δύο αιώνων, που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα. Δύο χώρες και δύο πολιτισμοί ενώθηκαν, λοιπόν, στη Σούδα».
Από την πλευρά του, ο κ. Κουργιεράκης σημείωσε ότι «η συγγραφέας περιγράφει στο βιβλίο της, με έναν πολύ εμπεριστατωμένο λόγο, τους δεσμούς που συνδέουν τη Σκωτία με την Κρήτη ή πιο συγκεκριμένα τους δεσμούς που συνδέουν το Νταντί και τη Σούδα και ειδικότερα αυτούς της οικογένειας Λίντζι με την οικογένεια Κουργιεράκη».
Ο κ. Κουργιεράκης αναφέρθηκε και στη ζωή της συγγραφέως, λέγοντας, μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η αγαπητή μου εξαδέλφη Μαρί γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1915 στο Λίντζι House στη Σούδα. Σε ηλικία μόλις 5 ετών μετακομίζει η οικογένεια Ναξάκη στην Αγγλία και παραμένει στην Αγγλία 5 χρόνια. Το 1925 η οικογένεια επιστρέφει στην Κρήτη και μένει στη Χαλέπα, στη Μπέλα Βίστα. Πρόκειται για ένα ωραίο αρχοντικό κτισμένο στο βράχο, πάνω από τη θάλασσα. Το σπίτι αυτό το επισκέφτηκα μαζί με τη Μαρί και την Αγγλίδα εξαδέλφη Τρίσια το 2004 και θαύμασα την αρχιτεκτονική του και την απίθανη θέα προς τον κόλπο των Χανίων, που δυστυχώς δεν είναι πλέον στην ιδιοκτησία της οικογένειας Ναξάκη. Το 1957 παντρεύεται τον ιατρό Αριστείδη Καρυώτη και έκτοτε ζει μαζί με τον σύζυγό της στην Αθήνα. Συχνά επισκέπτονται τον τόπο καταγωγής του συζύγου της που ήταν τα Καλύβια Αρκαδίας. Μετά τον θάνατο του συζύγου της παίρνει την απόφαση να κατεβεί στα Χανιά και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της. Την απόφασή της αυτή την ονομάζει η ίδια «την ευτυχέστερη απόφαση της ζωής της».

29/1/13

[Χανιώτικα Νέα]