Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

phpThumb_generated_thumbnailΔημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα «Ολοκληρωµένη παρέµβαση για την στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης µέσω ενίσχυσης της Επιχειρηµατικότητας».
Το πρόγραμμα επιχορηγεί μέσω δύο υποδράσεων, γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση.
Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 100% των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης για τους πρώτους δεκαοκτώ (18) μήνες λειτουργίας της και έως του ποσού των 32.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου της πρόσληψης ενός υπαλλήλου για 12 μήνες, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό)
Παρακάτω γίνεται παρουσίαση των σημαντικότερων σημείων του προγράμματος
Αναλυτική Παρουσίαση
Δράσεις:
Υποδράση 1: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 18-35 ετών»
Υποδράση 2: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για γυναίκες 36-64 ετών»
Κεντρικό Πρόγραμμα:
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ» (ΕΠΑΑ)
Φορέας υλοποίησης:
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΥΔ/ΕΠΑΕ) και τον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)
Περιγραφή:
Το πρόγραμμα στοχεύει στην τόνωση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας πρόσθετων δυνατοτήτων πρόσβασης στην αγορά εργασίας των απειλούμενων από την ανεργία γυναικών, των ανέργων – αιτούντων εργασία και των ανενεργών γυναικών.
Υπογραμμίζεται ότι κάθε δυνητικός δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μία μόνο πρόταση είτε μεμονωμένα είτε ως εταίρος σε ομαδικό σχήμα. Σε περίπτωση υποβολής, από το ίδιο δυνητικό δικαιούχο περισσοτέρων της μίας προτάσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος, απορρίπτονται όλες και οι φάκελοι τίθενται στο αρχείο
Αποδέκτες:
Δικαιούχοι της Δράσης είναι γυναίκες 18-64 ετών άνεργες ή απειλούμενες από ανεργία που προσδιορίζονται ως εξής:
• έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή
• έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή
• έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ή
• απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
• Αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται απολυμένες γυναίκες, των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς και απολυμένες, των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α’ βαθμού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
Για την τεκμηρίωση των δικαιούχων σύμφωνα με τις παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προσκομιστούν τα ανάλογα δικαιολογητικά.
Προτεραιότητα δίνεται σε υποψήφιες που εντάσσονται σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες και λαμβάνουν πρόσθετη βαθμολόγηση:
• Γυναίκες για τις οποίες προκύπτει από τα εκκαθαριστικά σημειώματα ότι το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει κατ΄ έτος το όριο φτώχιας όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ1.
• Γυναίκες γονείς πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών.
• Γυναίκες με ειδικές ανάγκες ή δικαιούχοι που έχουν σύζυγο / τέκνο / -α που ανήκουν στην ομάδα των Αμεα.
• Γυναίκες – μέλη οικογενειών με άνεργο – απολυμένο τουλάχιστον ένα ακόμη μέλος της οικογένειας (σύζυγος / γονέας / τέκνο μέχρι 24 ετών σε σχέση κοινής διαβίωσης) και με συνολικό οικογενειακό εισόδημα που δεν υπερβαίνει το οικογενειακό όριο φτώχιας ανάλογα με τον αριθμό των οικογενειακών μελών.
• Μακροχρόνια άνεργες γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες πάνω από 12 μήνες στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.
• Μητέρες μονογονεϊκής οικογένειας (ανύπαντρες / διαζευγμένες / σε διάσταση / χήρες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο ανήλικο τέκνο, συμπεριλαμβανομένων των ανάδοχων μητέρων).
• Γυναίκες θύματα trafficking ή οικογενειακής βίας.
• Γυναίκες ωφελούμενες από Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤοπΕΚΟ) και Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση προσαρμοσμένα στις Ανάγκες των Τοπικών Αγορών εργασίας (ΤοπΣΑ)
Όσες υποψήφιες δικαιούχοι εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες, θα πρέπει να δηλώσουν μόνο μία κατηγορία, της επιλογής τους
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:
Η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται η 1/3/2013 και η καταληκτική η 29/3/2013
Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών:
Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 1/9/2012
Περιοχή εφαρμογής:
11 επιλέξιμες Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή οι οκτώ (8) Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης: Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος, και οι τρεις (3) Περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου: Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Όροι και Προϋποθέσεις Επιλεξιμότητας:
Οι Δικαιούχοι της Δράσης πρέπει:
1) να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
2) να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).
Στην περίπτωση επιχειρήσεων ή συνεταιρισμών όπου συμμετέχουν δικαιούχοι που ανήκουν και στις δύο υποδράσεις ηλικιακά, η πρόταση υποβάλλεται στην υποδράση όπου υπάγονται οι υποψήφιες δικαιούχοι που συμμετέχουν ως εταίροι σε ποσοστό άνω του 51%. Σε περίπτωση που τα ποσοστά συμμετοχής γυναικών 18-35 ετών και γυναικών 36-64 ετών είναι 50% – 50%, τότε υπάρχει δυνατότητα επιλογής της υποδράσης.
Επιλέξιμα είναι τα επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται από τους δικαιούχους της δράσης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στους επιλέξιμους ΚΑΔ, από την 1/9/2012 και έως την ημερομηνία που θα ορισθεί στην απόφαση ένταξης, και με τη μορφή:
• νέων ατομικών επιχειρήσεων,
• νέων ατομικών επιχειρήσεων κατ΄ οίκον,
• νέων προσωπικών εταιριών (Ο.Ε. και Ε.Ε. στην οποία οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως το ομόρρυθμο μέλος της) ή κεφαλαιουχικών εταιριών (αποκλειστικά Ε.Π.Ε.), στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι δικαιούχοι ως εταίροι σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις όπου συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων αστικών συνεταιρισμών, στους οποίους οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως μέλη σε ποσοστό άνω του 51% (στις περιπτώσεις όπου συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά),
• νέων κοινωνικών επιχειρήσεων, στις οποίες οι δικαιούχοι συμμετέχουν ως μέλη σε ποσοστό άνω του 51%(στις περιπτώσεις όπου συμμετέχουν περισσότεροι από ένας δικαιούχοι, το 51% μπορεί να καλύπτεται αθροιστικά).
Οι επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν από τους δικαιούχους της δράσης θα πρέπει:
• να έχουν συσταθεί μετά την 1/9/2012 και έως την ημερομηνία που θα ορισθεί στην απόφαση ένταξης,
• να έχουν συσταθεί με μια από τις επιλέξιμες νομικές μορφές, όπως προσδιορίζονται παραπάνω,
• να διαθέτουν ΜΟΝΟ επιλέξιμο / -ους ΚΑΔ,
• να βρίσκονται εγκατεστημένες και να δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια,
• να λειτουργούν νόμιμα,
• το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση ή ίδια δεδομένη επιχείρηση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) σε περίοδο μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Δεν μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:
1) Επιχειρήσεις στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, με την μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, επιχειρήσεις στον τομέα του άνθρακα, της χαλυβουργίας, των συνθετικών ινών, των ναυπηγικών εργασιών και οι προβληματικές επιχειρήσεις
2) Όσα επαγγέλματα απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης (π.χ. συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.) και συνεπώς η δημιουργία επιχείρησης δεν εξαρτάται από την απόφαση και την πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου, που θα μπορούσε να ενισχυθεί με την παροχή της επιχορήγησης.
3) Όσοι υποψήφιοι απασχοληθούν με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως (ΤΑΧΙ), λεωφορείου ή φορτηγού δημοσίας χρήσεως.
4) Όσοι υποψήφιοι δημιουργούν επιχειρήσεις αποκλειστικά χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τις βραδινές ώρες (10 μ.μ. – 6 π.μ.), καθώς και επιχειρήσεις που παρέχουν ψυχαγωγικές υπηρεσίες μαζικού χαρακτήρα (νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, κ.ά.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, λαχείων και συναφή αυτών.
5) Πλανόδιες επιχειρήσεις.
6) Κυλικεία σχολείων, Οργανισμών κλπ. που η ανάθεση της λειτουργίας και εκμετάλλευσής τους γίνεται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού.
7) Ανώνυμες Εταιρείες (Α.Ε.)
8) Φορείς του δημοσίου.
9) Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
10) Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, συμπεριλαμβανομένων των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών του Άρθρου 194 του Ν. 3852/2010.
11) Επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης)και κάθε τύπου πρακτόρευση.Τι χρηματοδοτείται:

Α/Α Κατηγορία Ενέργειας – Δαπάνης
1. Ενοίκια
2. Λογαριασμοί ΔΕΚΟ
3. Δαπάνες ίδρυσης της επιχείρησης
4. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών (νομική, λογιστική και τεχνική υποστήριξη)
5. Έξοδα προβολής και διαφήμισης
6. Ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματία
7. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών συμβούλου για τη σύνταξη και παρακολούθηση του επιχειρηματικού σχεδίου
8. Δαπάνες παροχής υπηρεσιών mentoring/coaching ή/και δαπάνες κατάρτισης σε πιστοποιημένο φορέα
9. Αποσβέσεις παγίων
10. Δαπάνες μίσθωσης/leasing εξοπλισμού και προμήθειας πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων
11. Μισθολογικό κόστος (συμπεριλαμβανομένου ασφαλιστικών εισφορών) νέας θέσης εργασίας (1 ΕΜΕ)
Κριτήρια αξιολόγησης:
1) Έλεγχος πληρότητας πρότασης (κριτήριο αποκλεισμού)
2) Τήρηση εθνικών και κοινοτικών κανόνων (κριτήριο αποκλεισμού)
3) Συμβολή της πράξης στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων /δεικτών
4) Προσόντα μετόχων του υπό σύσταση φορέα (εκπαίδευση – εμπειρία)
5) Βιωσιμότητα σχεδίου
6) Προκύπτοντα οφέλη (ανταγωνιστικότητα επιχείρησης, περιβάλλον, τοπική ανάπτυξη)
7) Ειδικά κριτήρια προτεραιότητας όπως αναλύθηκαν παραπάνω
Κοινές επιχειρηματικές προτάσεις που κατατίθενται από ομάδα δικαιούχων ατόμων (υποχρεωτικά ως εταίροι / μέλη σε κοινό επιχειρηματικό σχήμα), θα βαθμολογούνται με μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που συμμετέχουν.
Η ένταξη των προτάσεων θα γίνει με φθίνουσα βαθμολογική κατάταξη μέχρι εξαντλήσεως των διατιθέμενων πόρων
Όλες οι προτάσεις, που βάσει των παραπάνω κριτηρίων και συντελεστών συγκεντρώνουν βαθμολογία από (50,0) και άνω, είναι κατ’ αρχήν επιλέξιμες μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού
Το άθροισμα των κατηγοριών δαπανών 3, 4 και 7 δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για τη νέα θέση εργασίας.
· Το ποσό της κατηγορίας δαπάνης 9 δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού προϋπολογισμού μη συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για τη νέα θέση εργασίας.
· Ο πιστοποιημένος προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον εγκεκριμένο.
· Στους λογαριασμούς ΔΕΗ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη το ΕΕΤΗΔΕ
· Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ σε καμία κατηγορία δαπανών και επιβαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση
Διάρκεια ολοκλήρωσης έργου:
Η μέγιστη επιτρεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία ένταξής του.
Ενίσχυση:
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η μορφή της ενίσχυσης συνίσταται στη:
· χορήγηση χρηματικού ποσού (επιχορήγηση) από 10.000 € έως 20.000 € ανά πρόταση, για την κάλυψη του 100% ισόποσων επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών για μέγιστο διάστημα 18 μηνών
· επιπλέον χορήγηση χρηματικού ποσού (επιχορήγηση) μέχρι 12.000 € του ετήσιου μισθολογικού κόστους από τη δημιουργία νέας/ων θέσης/εων εργασίας (1 ΕΜΕ) με πρόσληψη ανέργου/ων. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν απορροφηθεί το ποσό για την κάλυψη του ετήσιου μισθολογικού κόστους, δύναται να παραταθεί η περίοδος απασχόλησης μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 12.000 €.
Σε περίπτωση δημιουργίας νέας ή νέων θέσεων εργασίας (1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας) απαιτείται και έλεγχος διατήρησης αυτής τουλάχιστον (12) μήνες από την ημερομηνία της πρόσληψης.
Σε περίπτωση που ο παραπάνω όρος δεν τηρηθεί, η επιχείρηση επιστρέφει εντόκως την αναλογούσα Δημόσια Χρηματοδότηση.
Προϋπολογισμός:
40.000.000 € στην γεωγραφική περιοχή των (8) Περιφερειών Αμιγούς Στόχου Σύγκλισης και ισοκατανέμεται στις δύο Υποδράσεις.
Το παρόν πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και κατά 15% από Εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων»
Υποχρεώσεις ενισχυόμενων επιχειρήσεων:
Σε περίπτωση που η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέας θέσης εργασίας αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον για (12) μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης.
Κρίσιμα σημεία:
1) Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα (και θα ελέγχονται) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές ατόμων με ειδικές ανάγκες (Αμεα)
2) Δύναται, εφόσον ζητηθεί από τον επιχειρηματία, να καταβληθεί προκαταβολή με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο
3) Δίνεται η δυνατότητα επιλογής είτε για εφάπαξ εκταμίευση της επιδότησης με το πέρας του έργου, είτε για τρεις τμηματικές εκταμιεύσεις ανάλογα με το ποσοστό υλοποίησης του έργου.
4) Η νέα ή οι νέες θέσεις εργασίας (που θα αντιστοιχεί συνολικά σε μια Ετήσια Μονάδα Εργασίας) θα πρέπει να δημιουργηθεί στο χρονικό διάστημα από 1/9/2012 έως και την ημερομηνία που ορίζεται στην απόφαση ένταξης και να διατηρηθεί για τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης. Η/οι νεοπροσλαμβανόμενη/ες θα πρέπει να διαθέτει/ουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή να πληροί/ούν κάποια από τις άλλες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων (απειλούμενου από ανεργία κλπ.) όπως προσδιορίζονται παραπάνω
5) Κατά την εκταμίευση της επιδότησης απαιτείται νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, άρα άδεια λειτουργίας. Στις τουριστικές επιχειρήσεις αντίστοιχα σήμα ΕΟΤ.
6) Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις κατά την υποβολή της πρότασης πρέπει να λειτουργούν νομίμως, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση, εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται
7) Κατά την εκταμίευση των χρημάτων θα πρέπει να υπάρχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
 neatv.gr