Οι έρευνες για την φονική έκρηξη

Φως στο σκηνικό μιας τραγωδίας με αδιανόητες προεκτάσεις, θύματα αθώους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους και δραματικό πρωταγωνιστή ένα γνωστό και αγαπητό επιχειρηματία του Ηρακλείου, το γνωστό έμπορο Δημήτρη Κασαβέτη, προσπαθούν να ρίξουν αστυνομικοί και πυροσβέστες ερευνώντας στις στάχτες και τα συντρίμμια.


Η έκρηξη και η φωτιά που ακολούθησε σκόρπησαν τον τρόμο, τον πανικό και την… οσμή του θανάτου, που οδήγησε τελικά τα σωστικά συνεργεία στο σημείο όπου βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα. Όπως όλα δείχνουν, ανήκει στο γνωστό επιχειρηματία στο χώρο του αυτοκινήτου Δημήτρη Κασαβέτη. Στο χώρο στον οποίο σημειώθηκε η έκρηξη μέχρι πρότινος λειτουργούσε η γνωστή αντιπροσωπία αυτοκινήτων, στην οποία μπήκε σταδιακά λουκέτο υπό το βάρος των χρεών. Ο ίδιος άλλωστε ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που βρέθηκε στο χώρο πριν τη φονική έκρηξη…
Μια φιάλη (γκαζάκι) και ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό που βρέθηκαν στη μέση του δωματίου στο υπόγειο φαίνεται ότι στάθηκαν αρκετά για να απλώσουν τον πύρινο όλεθρο σε ολόκληρο σχεδόν το κτήριο, το οποίο μέσα σε δευτερόλεπτα τυλίχτηκε από τοξικά αέρια και καπνό.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας μιλούν για τρεις απανωτές εκρήξεις. Σε κατάσταση αλλοφροσύνης οι περισσότεροι, κρατώντας αγκαλιά τα παιδιά τους – ανάμεσά τους και βρέφη λίγων μόλις μηνών – προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το φλεγόμενο κτήριο. Η κόλαση φωτιάς έζωσε τη μοιραία πολυκατοικία λίγο πριν τις 5:30 χθες τα ξημερώματα, σκορπώντας τον πανικό στους ενοίκους αλλά και τους γείτονες, που πετάχτηκαν αναστατωμένοι στο δρόμο.
Η λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει συντρίμμια, θυμίζοντας περισσότερο πεδίο μάχης παρά γειτονιά. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, οι ένοικοι της πολυκατοικίας στην οποία στεγαζόταν η αντιπροσωπία παρέμειναν για ώρα γαντζωμένοι στα μπαλκόνια καλώντας σε βοήθεια τους πυροσβέστες, οι οποίοι επιστράτευσαν κλιμακοφόρο όχημα για να φτάσουν στους επάνω ορόφους.
Την ίδια στιγμή, η φωτιά εξακολουθούσε να μαίνεται στο χώρο του υπογείου, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των πυροσβεστών από το κλιμακοστάσιο. Η προσπάθεια μιας 44χρονης και της 13χρονης κόρης της να κατέβουν στο ισόγειο με τον τρόπο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάθουν σοβαρά εγκαύματα όταν εισέπνευσαν καυτό αέρα. Άλλα κλιμάκια της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά για να βοηθήσουν το έργο των σωστικών συνεργείων που επιχειρούσαν με μεγάλη δυσκολία εξαιτίας των θερμικών φορτίων. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το άψυχο σώμα ενός ακόμη ανθρώπου βρισκόταν απανθρακωμένο ανάμεσα στα συντρίμμια.
Δώδεκα άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδάκια ενός και τριών ετών, χρειάστηκε να παραληφθούν από το κλιμακοφόρο της Πυροσβεστικής και σε όλα παρασχέθηκε άμεση βοήθεια για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα που τους προκάλεσε ο καπνός.
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση μιας 65χρονης, η οποία απεγκλωβίστηκε τελευταία από το κτήριο έχοντας υποστεί ανακοπή. Σε κατάσταση σοκ, οι συγγενείς της καλούσαν τους πυροσβέστες να συντομεύσουν την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της, πιστεύοντας ότι ο δικός τους άνθρωπος έμεινε ουσιαστικά αβοήθητος.

Απανθρακωμένο…

Ο εντοπισμός του απανθρακωμένου πτώματος ήρθε να δώσει νέα τροπή στην τραγωδία, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όταν το χώρο άρχισαν να ερευνούν ο πυροτεχνουργός και προσωπικό του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής που αναζητούσαν τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς.
Κάτω από μια σιδερένια πόρτα που χωρίζει το ισόγειο από το υπόγειο βρέθηκε το απανθρακωμένο πτώμα ενός άνδρα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ανήκε στο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτη της αντιπροσωπίας, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί. Γείτονες τον είχαν δει το απόγευμα της Κυριακής στο χώρο της αντιπροσωπίας, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κληθεί να παραδώσει εξαιτίας οικονομικών οφειλών προς τον ιδιοκτήτη του κτηρίου. Το γνωστό επιχειρηματία Δημήτρη Κασαβέτη αναζητούσαν μάταια από τα ξημερώματα και αστυνομικοί προκειμένου να καταθέσει και να υποδείξει τι είδους υλικά υπήρχαν στο υπόγειο, προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια της έκρηξης.
Από την πρώτη στιγμή πάντως ένοικοι της πολυκατοικίας οι οποίοι σώθηκαν από θαύμα όσο και συγγενείς τους, ανεξάρτητα από το τελικό πόρισμα, κάνουν λόγο για εγκληματική ενέργεια, εξαιτίας της οποίας αθώοι άνθρωποι βρέθηκαν να παλεύουν με το θάνατο, και αυτό γιατί η εκδοχή του ατυχήματος από βραχυκύκλωμα είχε αποκλειστεί, καθώς στο χώρο είχε διακοπεί εδώ και μήνες ακόμη και η ηλεκτροδότηση.

Έρευνες για την τραγωδία

Διάφορες φιάλες που βρέθηκαν στο υπόγειο, το οποίο λειτουργούσε ως συνεργείο αυτοκινήτων, όπως και δοχεία με εύφλεκτα υγρά περισυνελέγησαν από την Πυροσβεστική και αναμένεται αν εξεταστούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το σκηνικό της τραγωδίας.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κρατήρας στο σημείο από το οποίο φαίνεται ότι ξεκίνησε το κακό.
Ο αγώνας για τη σωτηρία των θυμάτων συνεχίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου διακομίστηκαν αρχικά 10 άτομα, από τα οποία τα έξι πήραν εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα. Στο σπίτι του επέστρεψε άμεσα και ένα βρέφος μόλις ενός έτους που είχε μεταφερθεί προληπτικά στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερα σοβαρή και απρόβλεπτη παραμένει η κατάσταση της 65χρονης, η οποία απεγκλωβίστηκε τελευταία από το κτήριο έχοντας υποστεί και ανακοπή. Αν και έφτασε στο Βενιζέλειο σε ημιθανή κατάσταση, η καρδιακή της λειτουργία αποκαταστάθηκε. Όμως οι γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο το αναπνευστικό έγκαυμα όσο και το εγκεφαλικό οίδημα που έχει υποστεί. Η οδύσσεια της άτυχης γυναίκας συνεχίστηκε καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι εντατικής στο Ηράκλειο και αναγκαστικά διακομίστηκε το μεσημέρι στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου.
Η 44χρονη ένοικος της πολυκατοικίας, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, έχει υποστεί σοβαρές βλάβες στο αναπνευστικό της σύστημα. Οίδημα παρουσίασε λίγες ώρες αργότερα και η 13χρονη κόρη της, η οποία διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασής της. Οι γιατροί πάντως διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον στην περίπτωση της 13χρονης η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη και αισιόδοξη.
Στο νεκροτομείο, το μακάβριο έργο της αναγνώρισης κλήθηκε να συνδράμει η σύζυγος του επιχειρηματία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγνώρισε μια αλυσίδα με σταυρό που φορούσε το θύμα στο λαιμό του, ένα ρολόι χειρός, αλλά και ένα ζευγάρι γυαλιά που βρέθηκαν στο πλάι του. Ωστόσο, τίποτα δε θεωρείται δεδομένο αν δεν ολοκληρωθεί και η σύγκριση των οδοντιατρικών αρχείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, όπως και η νεκροψία-νεκροτομή.

Η μισοκαμένη νταλίκα
Αρκετοί διερωτήθηκαν χθες τι γύρευε μια νταλίκα δίπλα στην είσοδο της πολυκατοικίας που πήρε φωτιά, και μάλιστα οι φλόγες έφτασαν μέχρι την πίσω πόρτα του οχήματος και του έκαναν ζημιά. Οι πληροφορίες λένε πως την νταλίκα είχε πάει και είχε σταθμεύσει εκεί με εντολή του Δημήτρη Κασαβέτη, ο οποίος επρόκειτο να φορτώσει σε αυτήν τα υπόλοιπα αντικείμενα που βρίσκονταν ακόμη στην πρώην αντιπροσωπία του, προκειμένου να τα μεταφέρει αλλού για να τα πουλήσει… Κάτι που φυσικά δεν πρόλαβε να κάνει !

[Νεα Κρήτη]