Τραγωδία στην εθνική οδό – Νεκροί δύο διασώστες του ΕΚΑΒ

Τραγωδία σήμερα το πρωί στην Εθνική Οδό Ηρακλείου- Ρεθύμνου, στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από την ανατροπή και σύγκρουσή του με ΙΧ αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο γιατρός και διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Βαγγέλης Κελαράκης.

Στο δυστύχημα τραυματίστηκε και ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που ήταν οδηγός του ασθενοφόρου, καθώς και δύο γυναίκες που επέβαιναν στο ΙΧ.
Το ασθενοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεφε από το Ρέθυμνο όπου ο διευθυντής και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ είχαν πάρει μέρος σε εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις πρώτες βοήθειες.
Σε μια από τις επικίνδυνες στροφές της Εθνικής Οδού το ασθενοφόρο συγκρούστηκε με ένα ΙΧ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο γυναίκες, ανατράπηκε και πήρε φωτιά. Ακολούθησαν εκρήξεις από τις φιάλες οξυγόνου που βρίσκονταν μέσα στο όχημα με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι δύο άνδρες.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα η Πυροσβεστική, που έσβησε τη φωτιά και ασθενοφόρα που παρέλαβαν τους τραυματίες καθώς και τις σορούς των άτυχων στελεχών του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Η είδηση του θανάτου του διευθυντή και του πρόεδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ έχει συγκλονίσει και βυθίσει στη θλίψη ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαιτέρα τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας. Οι δύο άνδρες που χάθηκαν στον βωμό του καθήκοντος είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην Υγεία και στη διάσωση συνανθρώπων μας.

Εντολή για διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος
Εντολή να διερευνηθούν τα αίτια του τροχαίου δυστυχήματος στην Κρήτη, με θύματα δύο μέλη της υγειονομικής κοινότητας και να καταλογιστούν, αν υπάρχουν, ευθύνες, έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων.
Από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου γίνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι δεν σπεύδει ως υπουργός να υιοθετήσει οποιαδήποτε άποψη αν δεν υπάρξει τεκμηριωμένη θέση των αρμόδιων υπηρεσιών και του υπουργείου και της Τροχαίας. Όπως ενημέρωσε την Επιτροπή, τόσο το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας όσο και το ΕΚΑΒ τέθηκαν αμέσως σε κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό σε όλη του την έκταση.
Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού συμβάντος, εξέφρασε εκ μέρους της Επιτροπής ο πρόεδρός της Δημήτρης Κρεμαστινός και απηύθυνε προς τον υπουργό το ερώτημα αν θα ισχύσουν οι διατάξεις που προβλέπονται για τις οικογένειες των θυμάτων.
«Μόλις έχουμε τα πορίσματα το υπουργείο θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της νομιμότητας ακριβώς σε ό,τι ορίζουν οι διατάξεις αυτές» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Για «τραγική εξέλιξη και πλήγμα για το σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ και την ιατρική οικογένεια» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξάνθος, οποίος έθεσε το θέμα σε γνώση της Επιτροπής και απευθυνόμενος προς τον κ. Λυκουρέντζο ζήτησε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα και ο έλεγχος των παραμέτρων που οδήγησαν στην τραγική αυτή εξέλιξη.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον τραγικό απολογισμό του τροχαίου που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στην Εθνική Οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου.

«Θλίψη προκαλεί σ’ όλους μας, ο θάνατος του Δημήτρη Βουρβαχάκη και του Βαγγέλη Κελαράκη που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, από αυτό με το οποίο καθημερινά μάχονταν, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Τραγικό γεγονός και ειρωνεία, η προσφορά τους μέχρι και την τελευταία στιγμή, να βοηθήσουν το συνάδελφό τους, προκειμένου να απεγκλωβιστεί. Από σήμερα όχι μόνο οι οικογένειες των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας θα είναι φτωχότερες αλλά και ολόκληρο το ΕΚΑΒ. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες και τους οικείους τους. Η συνεισφορά τους θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας».

Ο Διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την τραγωδία που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην άσφαλτο, με θύματα δύο από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες στο χώρο της υγείας και της επείγουσας ιατρικής στο νησί, μετέβη στον τόπο του δυστυχήματος και μετέπειτα στο ΠΑΓΝΗ όπου μεταφέρθηκαν οι σωροί. Ο Αντώνης Γρηγοράκης, εκπροσωπώντας την 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης για το θάνατο του Δ/ντή ΕΚΑΒ Δημήτρη Βουρβαχάκη και του διασώστη εκπροσώπου των εργαζομένων Βαγγέλη Κελαράκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Συγκλονισμένη ολόκληρη η οικογένεια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης αποχαιρετά σήμερα δύο από τα σημαντικότερα μέλη της. Δύο Εκαβίτες, δύο πολύτιμους συνεργάτες με μεγάλη προσφορά. Το Δημήτρη σπουδαίο γιατρό και άνθρωπο και φίλο, με εξαίρετη επιστημονική κατάρτιση και τον Βαγγέλη Κελαράκη , έναν αφοσιωμένο διασώστη. Έφυγαν από κοντά μας δυο άνθρωποι δυναμικοί, με ευρύ πνεύμα και ανεξάντλητα αποθέματα προσφοράς, που καθημερινά έδιναν την μάχη τους με αυταπάρνηση για την μείωση τροχαίων ατυχημάτων και τη διάσωση θυμάτων της ασφάλτου. Θύματα της ασφάλτου κι εκείνοι.  Δύο επαγγελματίες από τους πλέον ικανούς στην μάχιμη ειδικότητα κατεξοχήν των επειγόντων περιστατικών που πρόσφεραν ανιδιοτελώς, ακούραστα και με απόλυτη συνέπεια και αφοσίωση τις υπηρεσίες τους, σώζοντας εκατοντάδες ζωές στην επαγγελματική τους πορεία. Ο αιφνίδιος και τραγικός θάνατος τους μας γεμίζει θλίψη Ο Δημήτρης Βουρβαχάκης άνθρωπος με πολυδιάστατη προσωπικότητα που χαρακτηριζόταν από υψηλές ευαισθησίες και ο Βαγγέλης Κελαράκης, άνθρωπος με έντονο δυναμισμό σηματοδότησαν την Κρήτη με την κοινωνική τους προσφορά. Θέλω να τους ευχαριστήσω για όλα όσα μας πρόσφεραν. Θα μας λείψει, σε αυτούς τους κρίσιμους και δύσκολους καιρούς, η ανεκτίμητη προσφορά και έργο τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρη την Κρήτη. Αποχαιρετώντας τους με σεβασμό εγώ και οι συνεργάτες μου στην 7η Υ.ΠΕ Κρήτης στο τελευταίο τους ταξίδι, εκφράζουμε τα Θερμά συλλυπητήρια μας στις οικογένειες τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει.»

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΥΠΕ Κρήτης, σε έκτακτη συνεδρίαση του σήμερα, μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Δ/ντή του ΕΚΑΒ Δημήτρη Βουρβαχάκη και του διασώστη και εκπροσώπου των εργαζομένων Βαγγέλη Κελαράκη
Αποφάσισε ομόφωνα
Να εκπροσωπηθεί στις κηδείες
Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των εκλιπόντων
Να καταθέσει εις μνήμην αντί στεφάνου το ποσό των 100 ευρώ στα παιδιά του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου
Να δημοσιευθεί το ψήφισμα αυτό στην ιστοσελίδα της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης

Ο Γρ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δεικτάκης

Η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης και η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας πενθούμε για την απώλεια των δύο ξεχωριστών και αγαπημένων συνεργατών και φίλων, Δημήτρη Βουρβαχάκη και Βαγγέλη Κελαράκη, που τόσο πρόωρα έφυγαν κατά την ώρα του καθήκοντος και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες  και τους συναδέλφους τους.
Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί τους, θα κρατήσουμε για πάντα το ξεχωριστό ήθος, τον επαγγελματισμό και τη διάθεσή για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, που υπερέβαινε τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα και που είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για εμάς και για όσους συνεχίζουν το έργο τους μέσα στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου για τον απροσδόκητο θάνατο του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης και του Προέδρου των εργαζομένων

«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον τραγικό θάνατο του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Δημήτρη Βουρβαχάκη και του προέδρου των εργαζομένων Βαγγέλη Κελαράκη.
Δύο Ηρακλειωτών αφοσιωμένων στην αποστολή τους και με τεράστια προσφορά σε όλη τη Κρητική κοινωνία, που θρηνεί για τον άδικο χαμό τους.
Εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες τους και εύχομαι η χάρη του Θεού να τις βοηθήσει στη μεγάλη δοκιμασία που περνούν».

Νέα Τηλεόραση

ΣΧΟΛΙΟ ΧΝ+Μ

Με την τραγική αυτή ευκαιρία, να τονίσουμε πόσο εγκληματικές είναι οι ανακοινώσεις και οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις περί νέας χάραξης της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ του περίφημου ΒΟΑΚ, όπως και των μερικών βελτιώσεων που συχνά ανακοινώνονται με τυμπανοκρουσίες και που “χαλαρώνουν” όλους μας και μας “εφησυχάζουν” και μας κάνουν να ξεχνιόμαστε και να μην κατεβαίνουμε στους δρόμους για αυτά τα σοβαρά θέματα, δηλαδή για τη ζωή μας !!!

Στη μνήμη αυτων των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα, θα έπρεπε τουλάχιστον οι υποτιθέμενοι θεματοφύλακες της όποιας δημοκρατίας μας, να κάνουν αύριο κιόλας μια εντυπωσιακή βελτίωση ή νέα χάραξη του κομματιού αυτου της εθνικής οδού, με διαχωρισμό των δύο κατευθύνσεων, μα λεφτά υπάρχουν (του ΕΣΠΑ εννοούμε) !!

Ο σχολιαστής