Ενδιαφέρον για κρητικά προϊόντα απο τη Νότιο Κορέα
Έντονο ενδιαφέρον για την εισαγωγή κρητικού ελαιολάδου και κρασιού στην Κορέα καθώς και άλλων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων από διάφορες περιοχές της χώρας (τυροκομικών, μελιού, τυποποιημένων κρεατικών και ψαριών κ.ά.)έδειξε χθες ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας της συγκεκριμένης ασιατικής χώρας, Κανγκ Τουκ Γιουν, σε συνάντηση που είχε με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων και επιχειρηματίες. Κάλεσε, μάλιστα, τους επιχειρηματίες να… τρέξουν στην κορεατική αγορά!
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η Κορέα ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας και της αγοράς ακινήτων (real estate), επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κ. Γιουν, συνοδευόμενος από τον επενδυτικό σύμβουλο της Πρεσβείας Γιάννη Κούρπα, συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και εν συνεχεία με τους επιχειρηματίες, παρουσία των μελών της Διοίκησης, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα εισαγωγής κρητικών προϊόντων στην Κορέα, όπου το βιοτικό επίπεδο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά ποιοτικών αγαθών, ειδικά στον τομέα της διατροφής.
Το βιοτικό επίπεδο των Κορεατών σήμερα είναι υψηλό, είπε ο κ. Γιουν, αφού το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται στα 23.000 δολάρια, όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ανερχόταν στα 62 δολάρια! Η Κορέα, συνέχισε ο κ. Γιουν, είναι η 15η οικονομική δύναμη στον κόσμο, πρώτη στη ναυπήγηση πλοίων και επίσης πρώτη στην παραγωγή ημιαγωγών (τσιπ) για εταιρείες όπως η SAMSUNG, η HUNDAI και η LG.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Γιουν επεσήμανε ότι «τα κρητικά προϊόντα έχουν μεγάλη φήμη στην Κορέα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επισκέπτομαι το νησί. Μέχρι τώρα γνώριζα δύο κύρια προϊόντα της Κρήτης, το λάδι και το κρασί. Με την επίσκεψή μου θέλω να μάθω και τι άλλα προϊόντα παράγει το νησί, για να τα προωθήσουμε στην πατρίδα μου», σημείωσε και συνέχισε: «Στην Κορέα υπάρχει, πλέον, μεγάλη ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα, ειδικά για προϊόντα που αφορούν τον τομέα της διατροφής. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, εισάγουμε από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά πλέον νομίζουμε ότι είναι ώρα να κοιτάξουμε και το ελληνικό ελαιόλαδο και δη το κρητικό».
Ο κ. Γιουν πρόσθεσε ότι «σκοπός της επίσκεψής μου, επίσης, είναι να δηλώσω το ενδιαφέρον της κορεατικής αγοράς και θέλω να πω στους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού να τρέξουν στην κορεατική αγορά, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σχεδιάζουμε, λοιπόν, και οργανώνουμε μια μεγάλη προβολή των ελληνικών και δη των κρητικών προϊόντων, μέσω φορέων, όπως είναι το Επιμελητήριο Χανίων», ενώ τόνισε ότι «μέσω του Επιμελητηρίου των Χανίων θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι πιθανότητες, όχι μόνο εισαγωγής στην Κορέα ελληνικών και κρητικών προϊόντων, αλλά και πώς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις στο νησί. Υπάρχει ενδιαφέρον για τους τομείς της ενέργειας και των τεχνικών έργων».
Τέλος, ο κ. Γιουν ενημέρωσε για τη Διεθνή Έκθεση FOOD INDUSTRY που θα γίνει στη Σεούλ τον Μάιο το 2013, στην οποία θα συμμετέχουν 1.450 ποιοτικοί εκθέτες απ’ όλο τον κόσμο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕ
Ικανοποιημένος από τις επαφές με τον εμπορικό ακόλουθο της Νότιας Κορέας και το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης ασιατικής χώρας αναφορικά με τα κρητικά προϊόντα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης. «Με την επαφή αυτή ανοίγονται δρόμοι. Είναι στο πρόγραμμα εξωστρέφειας που έχουν τα Επιμελητήρια της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντικό ότι οι Κορεάτες ενδιαφέρονται τόσο για προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όσο και για τον δευτερογενή, αλλά και για θέματα ενέργειας και real estate».
Ο κ. Μαργαρώνης τόνισε ότι «πρέπει, οπωσδήποτε, να γίνουμε καλύτεροι όσον αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων. Υποσχεθήκαμε να μαζέψουμε στοιχεία εντός στοιχείων, με τη βοήθεια των Υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν καλό φάκελο, όπου πηγαίνουμε, για να ‘ανοίγουμε’ σωστά τις αγορές. Ο φάκελος θα έχει στοιχεία του πρωτογενούς τομέα (παραγωγή, ποικιλίες, εξαγωγές, εισαγωγές), ώστε όπου πηγαίνουμε να ξέρουμε ακριβώς τι θα συζητάμε και τι θα διαπραγματευόμαστε», κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων.
[Χανιώτικα Νέα]