Η δημοσιογράφος, Ζήνα Κουτσελίνη, μιλά με αφορμή το βιβλίο της που θα παρουσιαστεί στο Ηράκλειο

“Το μέσο θα αλλάξει χέρια εξουσίας, και κατά συνέπεια όλα θα παρουσιαστούν με μια διαφορετική δομή. Περιμένω τις εξελίξεις με την ίδια αγωνία

των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, τότε που το Μega και ο Ant1 ήταν σχολείο για πολλούς. Ποια θα είναι τα επόμενα κανάλια, τα κέντρα εξουσίας, οι επόμενοι εκδότες. Ποιος ο ρόλος του διαδικτύου σε μια ενημέρωση που τρέχει με ταχύτητες ράλι.”

Η Βαγγελίτσα έγινε Εβελίνα και μετά ξανά Βαγγελίτσα. Η ηρωίδα του βιβλίου της Ζήνας Κουτσελίνη “Ο πιο δύσκολος δρόμος”, που παρουσιάζεται στις 23 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο, έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ίδια. Στις σελίδες του βιβλίου περιγράφεται ο κόσμος της τηλεόρασης, όχι με φωτεινά αλλά με τα πιο σκοτεινά χρώματα, οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, η εκμετάλλευση και η αχαριστία.

Η κ. Κουτσελίνη έχει δηλώσει ότι μόλις αποχώρησε από την τηλεόραση λυτρώθηκε, “Λυτρώθηκα γιατί κατάφερα να απαλλαγώ από τη δόξα της, την ψεύτικη εξουσία που νιώθεις πως διαθέτεις. Όταν είσαι ψηλά, νιώθεις ένας μικρός θεός”, αναφέρει, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Π”.

Μιλά για το τηλεοπτικό τοπίο του σήμερα και του αύριο, “Περιμένω τις εξελίξεις με την ίδια αγωνία των πρώτων χρόνων της ιδιωτικής τηλεόρασης, τότε που το Μega και ο Ant1 ήταν σχολείο για πολλούς. Ποια θα είναι τα επόμενα κανάλια, τα κέντρα εξουσίας, οι επόμενοι εκδότες. Ποιος ο ρόλος του διαδικτύου σε μια ενημέρωση που τρέχει με ταχύτητες ράλι”, αναφέρει.

Πόσα κοινά στοιχεία έχετε με την ηρωίδα του βιβλίου;

“«Ο πιο δύσκολος δρόμος» είναι μια κατάθεση της δικής μου ψυχής. Οι ήρωες του είναι πρόσωπα πολύ αναγνωρίσιμα σε μένα. Ως συγγραφέας έχω την επιλογή να μπαίνω στις ζωές όλων και να τις αναστατώνω με τις δικές μου απόψεις και αλήθειες. Όλα τα γεγονότα είναι πραγματικά, όπως τα έζησα και τα αφομοίωσα στον κόσμο της τηλεόρασης. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Εβελίνα έχει τη ζωή μπροστά της και το παρελθόν πίσω της. Επιλέγει να τα τρέχει στη ζωή της παράλληλα, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο. Το παρελθόν την ακολουθεί και της κάνει το δρόμο της ακόμη πιο δύσκολο. Ο δρόμος της Εβελίνας προς την αυτογνωσία είναι και ο δικός μου δύσκολος δρόμος”.

Ο κόσμος της τηλεόρασης, όπως περιγράφεται στο βιβλίο, μόνο ονειρικός δεν είναι. Αυτή είναι η πραγματικότητα;

“Θέλω να πιστεύω πως προσπάθησα να περιγράψω την πραγματικότητα μέσα από τα δικά μου μάτια. Τα 20 χρόνια που μέχρι τώρα υπηρέτησα το μέσο, παρακολουθούσα διακριτικά τις ζωές των «λαμπερών» πρόσωπων, όχι αυτές που πουλούσαν στα περιοδικά, αλλά αυτές που εγώ έβλεπα πίσω από τα φώτα. Γιατί, όπως λέω και στο βιβλίο, «η ζωή δεν είναι τηλεόραση και δεν της κάνεις cut, ένα κόψιμο στο φιλμ σε ό,τι δεν σε συμφέρει, σε ματώνει, σε ταπεινώνει, σε χαντακώνει». Προσπάθησα να σκιαγραφήσω τις ζωές τους μπροστά και πίσω από τις κάμερες, και αυτό δεν είναι το ίδιο πάντα. Γνωρίζοντάς τες τις αγάπησα περισσότερο. Τον κάθε δρόμο που επέλεξαν δεν τον έκρινα. Προσπάθησα να τον φωτίσω και να αναδείξω πολλές από τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες τους. Η Βαγγελίτσα που έγινε Εβελίνα, αγαπούσε όσο κανείς την εικόνα της. Κάθε άνδρας στη ζωή της ήταν η πατερίτσα της για να ανέβει ψηλότερα στη σκάλα της τηλεόρασης. Όταν δεν είχε κάτι άλλο να της δώσει πήγαινε στον επόμενο. Τσαλαπάτησε όσους την βοήθησαν, χωρίς να αναλογιστεί το μετά…”.

Πατρίς