Η συγγραφέας Άλκη Ζέη, Επίτιμη Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου

Η διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Άλκη Ζέη αναγορεύθηκε με τον τίτλο της επίτιμης διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.
Η διακεκριμένη συγγραφέας, βαθιά συγκινημένη, διάβασε το κείμενο με τίτλο Ώσπου να ’ρθουν οι λέξεις που είχε γράψει ειδικά γι’ αυτή τη μοναδική βραδιά.
«Η σημερινή βραδιά αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή της ζωής μου» τόνισε μεταξύ άλλων η Άλκη Ζέη. «Πρώτα πρώτα, γιατί δεν μπορούσα να φανταστώ μισό αιώνα πριν, όταν έγραφα το Καπλάνι της βιτρίνας, ότι θα μπορούσα ποτέ να λάβω μια τέτοια διάκριση. Η χαρά μου είναι διπλή γιατί η αναγνώριση αυτή έγινε από την Κύπρο που με συνδέουν πολύχρονοι και άρρηκτοι δεσμοί. Όταν στην Ελλάδα δεν τολμούσαν να βάλουν τα βιβλία μου στα σχολεία -ακόμα και μετά τη μεταπολίτευση-, η Κύπρος διάλεγε τον  Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου ως αναγνωστικό στα σχολεία της κι αυτό κράτησε πάνω από τριάντα  χρόνια. Θα την ευγνωμονώ πάντα γι’ αυτό».
Η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων συνέχισε λέγοντας πως ταλαντεύτηκε πολύ σχετικά με το θέμα που θα πραγματευόταν, γιατί υστερεί πολύ στις ομιλίες, ενώ προτιμά τις συζητήσεις κυρίως με παιδιά. Γι’ αυτό αποφάσισε να μιλήσει για το πώς από τις πρώτες της λέξεις στο χαρτί έφτασε ως τη σημερινή μέρα.
«Όσο περνούν τα χρόνια -και για μένα έχουν παραπεράσει μάλιστα- αναλογίζεται κανείς πως πλησιάζει η ώρα των απολογισμών, τι κέρδη και τι ζημιές αποκομίσαμε στην πορεία της ζωής μας. Προτού γύρει η ζυγαριά προς τη μια ή την άλλη πλευρά, οφείλω να σας ομολογήσω πως αγάπησα πολύ τα παιδιά μα εξίσου και τους ήρωές μου. Πάσχισα να υπηρετήσω και τα δυο με όσες δυνάμεις διαθέτω» είπε χαρακτηριστικά η Άλκη Ζέη.
Για το έργο και την προσωπικότητα της τιμώμενης συγγραφέα μίλησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής Ελένη Φτιάκα, η οποία επισήμανε ότι η Άλκη Ζέη κατάφερε να δει και να αναδείξει τον άνθρωπο πίσω από το προσωπείο της στράτευσης και μάλιστα σε εποχές σκληρές και δύσκολες! Κι έτσι, αν την αξιοποιήσουμε σωστά, η δουλειά της μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για μας σήμερα! Πρέπει λοιπόν, τόνισε η κα Φτιάκα, να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στην Άλκη Ζέη που τα κατάφερε εκεί που ίσως απέτυχαν πολλοί της γενιάς της:  Άλλαξε τον κόσμο και τον έκανε καλύτερο! Εμείς δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, μένοντας πιστοί στο όραμά μας μέχρι το τέλος, όπως έκανε εκείνη! Την ευχαριστούμε που μας έδειξε τον δρόμο, κατέληξε η κα Φτιάκα.
Την τελετή αναγόρευσης χαιρέτισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, Καθηγητής Στέλιος Ν. Γεωργίου, ανέγνωσε το ψήφισμα και προέβη μαζί με τον Πρύτανη στην περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι πρυτανικές αρχές και Ακαδημαϊκοί της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην πομπή, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου, μαθητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, συγγενείς, γνωστοί και φίλοι της συγγραφέα, καθώς και θαυμαστές του έργου της.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Διαβάζοντας κανείς τα βιβλία της διακρίνει τα ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, το διάσπαρτο χιούμορ, το νεύρο, την καλοδουλεμένη πλοκή και την εξαιρετική λογοτεχνικότητα του κειμένου. Χωρίς ίχνος διδακτισμού η Άλκη Ζέη δίνει μέσα από τα βιβλία της αφορμή για προβληματισμό και περισσότερη αναζήτηση πάνω σε πλήθος διαχρονικών αξιών και σύγχρονων κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Τα σημερινά παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα από τα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της.
Το πλούσιο συγγραφικό έργο της Άλκης Ζέη, που έχει αγαπηθεί τόσο από το κοινό και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πιο αναλυτικά, κυκλοφορούν οι παρακάτω τίτλοι:
1. Η ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ
2. ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
3. Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
4. Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ
5. ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΡΑΓΙΕΣ
6. Η ΜΩΒ ΟΜΠΡΕΛΑ
7. Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΑΧΝΕΣ ΤΗΣ
8. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ
9. ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΝΙΒΑ
10. ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
11. ΑΡΒΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΟΒΕΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου, που πέθανε το 1991. Απέκτησαν δύο παιδιά.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.
Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους με τίτλο Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.
neatv.gr