Απόβλητα «ξαναζωντανεύουν» ξηραμένα χωράφια

Ξεκίνησε η άρδευση 4.000 στρεμμάτων από επεξεργασμένα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ηρακλείου, με στόχο μελλοντικά το πότισμα να επεκταθεί σε 30.000 στρέμματακαλλιεργειών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, σε πρώτη φάση αρδεύονται 4.000 στρέμματα αμπελώνων, ελαιώνων και κηπευτικών περιμετρικά της πόλης του Ηρακλείου.

Το πότισμα σε εκτάσεις που μέχρι σήμερα ήταν ξηραμένες γίνεται από τις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΗ) στη Φοινικιά Ηρακλείου, μέσω μιας πρωτοποριακής μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

Το νερό υφίσταται ειδική επεξεργασία, απολυμαίνεται με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και στη συνέχεια μέσω αντλιοστασίων και αγωγών οδηγείται στις υφιστάμενες αρδευτικές δεξαμενές και τελικά στα δίκτυα άρδευσης των περιοχών Προφήτη Ηλία, Βασιλειών και Αγίου Βλάσση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιδράσεις του επεξεργασμένου νερού στη φυτική παραγωγή θα τεθούν υπό αυστηρή παρακολούθηση, αφού θα ελέγχονται εργαστηριακά για μήνες, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα αποτελέσματα της άρδευσης με αυτόν τον τρόπο.

kritonperiferia.gr /econews.gr