Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία, την Πνευματικότητα, την Τέχνη και τον Πολιτισμό του Κρητικού Νότου, με τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…», το τριήμερο 20-23 Σεπτεμβρίου 2012.

Ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις Μοίρες με τον τίτλο «Εν Γορτύνη και Αρκαδία εγένετο…» φιλοδοξεί να αναδείξει, να φωτίσει και να προβάλλει την πνευματικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσαράς και του Κρητικού νότου γενικότερα. Η πρωτοβουλία της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας να αναζητήσει και να προβάλει άγνωστες πτυχές του πολιτισμού μας, αγκαλιάστηκε με θέρμη από Πανεπιστήμια και άλλους επιστημονικούς φορείς και φιλοδοξεί να γίνει μόνιμος θεσμός που θα επαναλαμβάνεται ανά διετία.

Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου είναι η Ι. Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Κρήτης, η Βαλκανική Ακαδημία Ιατροδικαστικών Επιστημών και η Περιφέρεια Κρήτης.

Το συνέδριο θα διαρκέσει από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου και θα συμμετάσχουν σ’ αυτό περισσότεροι από 60 επιστήμονες, Έλληνες και ξένοι. Πρωτοποριακό για τέτοιας μορφής συνέδρια μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι οι λεγόμενες «θεωρητικές» επιστήμες συνδιαλέγονται και συνεργάζονται με επιστημονικούς κλάδους που καλύπτουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, όπως είναι η ιατροδικαστική. Ιδιαίτερη βαρύτητα, μάλιστα, δίνεται στην συμβολή των ιατροδικαστικών επιστημών στη διερεύνηση ιστορικών και αρχαιολογικών ζητημάτων.

Επίσημος προσκεκλημένος του συνεδρίου θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλώριδας (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) M. Yasar İşcan, που θα μιλήσει το απόγευμα της πρώτης ημέρας με θέμα «Η Ιατροδικαστική και Φυσική Ανθρωπολογία στην ιστορική έρευνα. Το Πρότυπο της Κρήτης»

δείτε το πρόγραμμα εδώ