To λεύκωμα με τα 300 καζάνια τσικουδιάς από την Κρήτη

O μοναχός και ηγούμενος της ιεράς μονής Δισκουρίου στο Βένι (φωτογραφία: anekorama)

Περίπου 300 καζάνια, που έβγαζαν τσικουδιά, είδε και φωτογράφισε στην Κρήτη, ο Ανδρέας Σμαραγδής, αδερφός του γνωστού σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

Οι φωτογραφίες αυτές, με τα ανάλογα κείμενα, έγιναν ένα υπέροχο λεύκωμα, που κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο στο Παρίσι.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της ΑΝΕΚ “ΑΝΕΚΟΡΑΜΑ” ο Ανδρέας Σμαραγδής είπε:

Το γλέντι στα καζανέματα θυμίζει τα αρχαία συμπόσια (φωτ. anekorama)

“Όπου  πήγα και είπα θέλω να κάνω αυτό, μου είπαν ‘καλώς τονε, ό,τι θέλεις από εμάς’. Μ’ αυτό το λεύκωμα αναγκάστηκα να ταξιδέψω  την Κρήτη πάνω- κάτω. Έκανα τόσα χιλιόμετρα, που τα έχω γράψει γιατί δεν το πίστευα. Αυτές τις 22 μέρες έκανα 3.732 χιλιόμετρα, δηλαδή Αθήνα- Βερολίνο και επιστροφή”.

Από τα 300 καζάνια, που είδε ο Ανδρέας Σμαραγδής θυμάται ιδιαίτερα το καζάνι, όπου πήγαινε ο Καζαντζάκης στους πρώην Βαρβάρους, όπως λεγόταν το χωριό, διότι τώρα το λένε Μυρτιά.

Αυτό, όπως λέει, ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, να βρεις τον δισέγγονο τον Βαγγέλη του Κουκή, που έχει το ίδιο όνομα και το ίδιο επίθετο μ’ εκείνον που έπινε ο Καζαντζάκης.

Επίσης το πήλινο καζάνι στο χωριό ‘Μαργαρίτες’ στο Ρέθυμνο, μια περιοχή, όπου από την εποχή του Μίνωα κατασκεύαζαν πήλινα αντικείμενα.

Άλλη καταπληκτική περίπτωση ήταν ο μοναχός και ηγούμενος στο Μοναστήρι Διοσκουρίου, στο Βενί, ένα καζάνι με πήλινο ψύχτη, ένα πυθάρι πήλινο.

Ανδρέας Σμαραγδής: “Σιγά- σιγά ανακάλυψα, ότι έχουμε πολύ βαθιές ρίζες ως προς την απόσταξη  της τσικουδιάς, που φτάνουν ως τους αρχαίους Έλληνες”.

kritikaepikaira.gr