Ιδού το νέο φθινοπωρινό…πεσκέσι της εφορίας

Πάτησε…γκάζι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο στο τέλος Σεπτεμβρίου (ή το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο) να αποστείλει τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το έτος 2010.

Τον φόρο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ το συνολικό ποσό που περιμένει να εισπράξει το δημόσιο, ανέρχονται στα 400 εκατ. ευρώ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το νέο πεσκέσι της εφορίας, αναφέρονται στις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν.

 

 

1. Ερ: Πότε θα έρθει το εκκαθαριστικό;

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προγραμματίζει να στείλει μια μεγάλη παρτίδα στο τέλος Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία στο τέλος Οκτωβρίου ή το αργότερο στα μέσα Νοεμβρίου. Ο στόχος είναι καθαρά δημοσιονομικός: και ο τελευταίος ιδιοκτήτης να έχει εξοφλήσει τον φόρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 προκειμένου τα έσοδα να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2012 (σ.σ ως γνωστόν έσοδα που εισπράττονται μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, πιστώνονται στον προϋπολογισμό της προηγούμενης)

 

2. Ερ: Πως θα μοιάζει το εκκαθαριστικό;

Τη μορφή που θα έχει το εκκαθαριστικό που θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορείτε να την δείτε κάνοντας κλικ εδώ 

3. Ερ: Με ποια κλίμακα θα υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2010;

Επειδή έχουν περάσει χρόνια από τότε που θεσπίστηκε η κλίμακα υπολογισμού του φόρου, καλό θα είναι να την θυμόμαστε. Η μορφή της είναι η εξής:

η συνέχεια εδώ