Δέκα πράγματα που δεν επιτρέπεται να κάνεις,αν βρίσκεσαι στο Λονδίνο

Από την στιγμή που θα βρεθείς εντός ολυμπιακής περιμέτρου, κοντά ή μέσα σε οποιοδήποτε στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, περνάς στην δικαιοδοσία της ΔΟΕ και των χορηγών της. Κοινώς, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θες.

1. Δεν μπορείς να τρως πατάτες τηγανητές. Εκτός κι αν είναι McDonalds French Fries. Υπάρχει μια εξαίρεση: Οι παραδοσιακοί πωλητές fish n’ chips συνεχίζουν να τηγανίζουν τις πατάτες που δίνουν με το ψαράκι τους. Όλα τα υπόλοιπα εστιατόρια όμως απλά δεν επιτρέπεται να πουλάνε τηγανητές πατάτες!

2. Δεν μπορείς να κάνεις πικνικ. Είπαμε, μπορείς να πάρεις ένα σακουλάκι fish n’ chips, αλλά όχι και να κουβαλήσεις ολόκληρο καλάθι με φαγητά και να στρώσεις ένα τραπεζομάντηλο (καρώ κατά προτίμηση) και να χαζέψεις, ας πούμε, το κανόε καγιάκ. Αν πεινάς, πρέπει να πας στο πλησιέστερο McDonads.

3. Δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε με μια MasterCard. Αν δεν έχεις μαζί σου μετρητά ή κάρτα Visa (που είναι ο χορηγός), την πάτησες. Πρέπει να ξαναβγείς από την ολυμπιακή περίμετρο, να πας να σηκώσεις λεφτά και να επιστρέψεις.

4. Δεν μπορείς να σηκώσεις μια σημαία χώρας που δεν είναι μέλος της ΔΟΕ. Ειδικά για αυτούς τους αγώνες, βέβαια, έχει γίνει μια εξαίρεση για τις σημαίες της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Αγγλίας, αφού στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατεβαίνουν ως ξεχωριστές ομάδες, αλλά ως Μεγάλη Βρετανία. Αν όμως πας να σηκώσεις κάποια τοπική σημαία για να υποστηρίξεις τον αγαπημένο σου αθλητή (της Βόρειας Ιρλανδίας, για παράδειγμα, ή της Καταλονίας), τότε οι σεκιουριτάδες θα στην αφαιρέσουν.

5. Δεν μπορείς να φτιάξεις ένα wi-fi hotspot με το κινητό σου. Η ΒΤ, ο επίσημος τηλεπικοινωνιακός φορέας των αγώνων, έχει τα δικά του και όποιος δεν έχει σύνδεση, πρέπει να πληρώσει 10 λίρες την ημέρα για να μπαίνει στο Internet. Το τσάμπα δεν υπάρχει εδώ. Και υπάρχει και ένας πρόσθετος λόγος: Υπάρχουν φόβοι κατάρρευσης του Internet από την πολλή πληροφορία που θα στέλνουν όσοι βρίσκονται στα στάδια…

6. Δεν μπορείς να πουλήσεις μια φανταστική φωτογραφία που τράβηξες από τον τελικό των 100 μέτρων. Κέρδισε ο Μπολτ και ήρθε και άρπαξε μια σημαία της Τζαμάικας από τον τύπο που καθόταν ακριβώς δίπλα σου κι εσύ τράβηξες την πιο τέλεια φωτογραφία με το iPhone σου; Μπορείς μεν να την ανεβάσεις αμέσως στο Facebook για να την δουν οι φίλοι σου, αλλά, αν την πουλήσεις –ας πούμε- σε μια εφημερίδα, τότε έχεις πρόβλημα. Κανονικά δεν επιτρέπεται να την ανεβάσεις ούτε στα social media, αλλά, εντάξει, γι’ αυτά οι διοργανωτές κάνουν τα στραβά μάτια. Αν, πάντως, έχεις τραβήξει και βίντεο και πας να το ανεβάσεις στο YouTube, το πιο πιθανό είναι ότι θα στο κατεβάσουν μέσα σε λίγα λεπτά!

7. Δεν μπορείς να κουβαλήσεις μαζί σου μουσικά όργανα. Ούτε βουβουζέλες ή σφυρίχτρες. Πάλι καλά!

8. Δεν μπορείς να αναφέρεσαι στο επίσημο site των αγώνων με τρόπο μη αρμόζον στο Ολυμπιακό ιδεώδες. Αν, ας πούμε, ανεβάσεις στο τουίτερ μια ρατσιστική ατάκα και μετά βάλεις link στο www.london2012.com, τότε θα έχεις πρόβλημα, ακόμη κι αν δεν είσαι αθλητής.

9. Αν είσαι αθλητής, ακόμη χειρότερα (βλ. υπόθεση Παπαχρήστου). Όλα σου τα σχόλια στα social media μπορεί να σε οδηγήσουν σε αποκλεισμό. Δεν συζητάμε, βέβαια, καν τι γίνεται αν πιαστείς ντοπέ.

10. Δεν μπορείς να αγνοείς τους ελέγχους και τις υποδείξεις της ασφάλειας. Κινδυνεύεις με αυτόφωρο.

newsbomb.gr