“Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια” απο την θεατρική ομάδα καθηγητών Ρεθύμνου

Η θεατρική ομάδα των καθηγητών Ρεθύμνου, «Το δωμάτιο με τους καθρέπτες», για τρίτη συνεχή χρονιά, πειραματίζεται πάνω στη σκηνή.
Μετά το «Βρείτε το δολοφόνο της Μυρσίνης Μάγιερ» (2010) και το «Big Brother» (2011), έργα του συναδέλφου Χρήστου Σουρουλή, επέλεξε φέτος να ανεβάσει το έργο του Ισπανού συγγραφέα Αλεσάντρο Κασόνα, «Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια».
Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 20, 21 και 22 Ιουλίου (Παρασκευή έως Κυριακή) στο αμφιθέατρο του Παλιού Πανεπιστημίου (σημερινό ΤΕΙ) στα Περιβόλια.
Η ώρα έναρξης είναι 9:15 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η υπόθεση του έργου
Πώς ένα ψέμα μπορεί να καταστεί «ζωτικόν»; Πώς ένα ψέμα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη αλήθεια από την ίδια την αλήθεια; Και πώς τελικά όλο αυτό μετουσιώνεται σε ελπίδα μέσα από τον υπέρτατο αλτρουισμό; Τι κοινό έχουν μια καλόγρια με ένα ταχυδακτυλουργό ή ένας κυνηγός με μια ζητιάνα; Και με ποιο τρόπο το «θέατρο» μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων; Αυτό προσπαθεί να μεταφέρει ο Αλεσάντρο Κασόνα με το έργο του «Τα δένδρα πεθαίνουν όρθια», με κεντρικά πρόσωπα δύο αντίθετα ηλικιακά ζευγάρια και τον Άλλο. Ο γερο-Μπαλμπόα, προκειμένου να σώσει τη γυναίκα του, τη γιαγιά Ευγενία, από το μαρασμό καταφεύγει σε ένα ίδρυμα. Εκεί συναντά τον διευθυντή και τη νεαρή Μάρθα. Αυτοί οι δύο γίνονται για χάρη του ηλικιωμένου ζευγαριού, ο ψεύτικος εγγονός και η γυναίκα του. Μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται ο «Άλλος» και τα πράγματα κινδυνεύουν να πάρουν διαφορετική τροπή…
Ο συγγραφέας
Ο Αλεσάντρο Κασόνα γεννήθηκε σε ένα χωριό των Αστουριών, το Μπεσούλιο, το 1903. Το 1928 διορίστηκε δάσκαλος σε ένα από τα χωριά των Πυρηναίων και από κει άρχισε να εκδηλώνεται το θεατρικό του ένστικτο. Το πρώτο του θεατρικό έργο «Η σειρήνα που άραξε» (1929) τιμήθηκε με το βραβείο Λόπε Ντε Βέγα και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο Τεάτρο Εσπανιόλ (1934). Άλλα έργα του Αλεσάντρο Κασόνα που παίχτηκαν στο ελληνικό θέατρο είναι: «Η Κυρά της Αυγής», «Η τετραπέρατη Μυλωνού», «Η Τρίτη Λέξη» κ.ά. Το έργο «Τα δένδρα παθαίνουν όρθια» ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περίοδο 1960-61 από το θίασο Βασίλη Διαμαντόπουλου-Μαρίας Αλκαίου στο θέατρο Αλάμπρα, ενώ πρόσφατα ανέβηκε ξανά στο θέατρο Βεάκη σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου.
Συντελεστές
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι:
Δακτυλογράφος: Λίτσα Τσικέλη.
Ελένη (γραμματέας): Βικτώρια Παπαγεωργίου.
Καλόγρια: Κατερίνα Καραμπά.
Ταχυδακτυλουργός: Κρυσταλλία Βενιανάκη.
Ισαβέλλα: Αλεξάνδρα Ζερβουδάκη.
Μαυρίκιος: Γιώργος Πενθερουδάκης.
Μπαλμπόα: Ευθύμης Καρουζάκης.
Ζητιάνα: Μαρία Χριστοφοράκη.
Κυνηγός: Βαγγέλης Παπαδάκης.
Γενοβέφα: Μαρία Μανιουδάκη.
Φιλίτσα: Κρυσταλλία Βενιανάκη.
Γιαγιά: Γιάννα Παγιαβλή
Ο «Άλλος»: Βασίλης Τζουράς.
Σκηνοθεσία: Νίκος Σκλαβάκης.
Μουσική επιμέλεια: Έλλη Περίσογλου.
Σκηνικά: Αλέξανδρος Ανδρουλάκης, Βάγγη Μανδάλη.
Επιμέλεια μακιγιάζ και κομμώσεων: ΣΕΚ Ρεθύμνου (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Αισθητικής-Κομμωτικής) Καθηγήτριες: Βιβιλάκη Ελισσάβετ, Σταγάκη Αντωνία, Μακιγιάζ: Αγγελογιαννάκη Χρύσα, Ζολινδάκη Μανολία, Μπόζη Νικολέτα, Περογιαννάκη Ελένη, Ριτζάκη Μαρία, Σαβοργινάκη Στέλλα, Κουκλινού Φωτεινή, Χτενίσματα: Βακιρτζή Μαρία,
Πετράκη Αριστέα
Ήχος: Μιχάλης Τερζάκης.
Φωτισμοί: Γιάννης Σιδηράς.
Φωτογραφίες-επιμέλεια βίντεο: Πόπη Λεβεντάκη.
Επιμέλεια αφίσας-προγράμματος:Ανδρέας Ιωαννίδης, Γιώργος Καρουζάκης, Βασίλης Τζουράς.
Υποβολέας: Γιάννης Δημητρακάκης
Σε σχετική ανακοίνωσή τους η θεατρική ομάδα καθηγητών ευχαριστούν για την υποστήριξη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης, την ΣΕΚ Ρεθύμνου (ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Αισθητικής-Κομμωτικής), το 3ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης. Η παράσταση διοργανώνεται από την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου-Στέκι καθηγητών και είναι υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Ρεθεμνιώτικα Νέα