Έρχονται νέες άδειες offshore για Κοπελούζο ΤΕΡΝΑ

Μόνο η αρχή ήταν σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPressη άδεια που εκδόθηκε προ ημερών για την City Electric (RF Energy) των Γ. Φειδάκη, Β. Ρέστη, για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθούν και νέες άδειες, καθώς η ΡΑΕ εξετάζει τα σχετικά αιτήματα με βάση τη χρονολογική σειρά κατάθεσης. Ως εκ τούτου, η επόμενη αίτηση που έχει πάρει σειρά προς εξέταση είναι εκείνη του ομίλου Κοπελούζου για αιολικό πάρκο στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης με προβλεπόμενη ισχύ 585MW.

Καθώς βεβαίως η … «μάχη» των offshore αιολικών φαίνεται να ξαναφουντώνει, αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, καθώς η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή έχει αιτηθεί για υπεράκτια πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος με ισχύ 585MW, στον Ευβοϊκό (Πεταλιοί) με ισχύ 450MW, στα ανοιχτά της Λήμνου με ισχύ 320MW και ανοιχτά του Άη Στράτη με ισχύ 98 MW.

Άλλες αιτήσεις

Ενδιαφέρον για off shore αιολικά πάρκα έχουν εκδηλώσει και μια σειρά από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΑΠΕ. Ξχωρίζουν οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στην περιοχή του Ιονίου και ειδικότερα για τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κέρκυρας και Οθωνών, όπου υπάρχουν προτάσεις για πάρκα από την Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος με προβλεπόμενη ισχύ 162 MW, την Jasper για δύο πάρκα από 262MW, τη Venergia με προβλεπόμενη ισχύ 260MW αλλά και την ΕΝΤΕΚΑ που έχει αίτηση για πάρκο 30MW. Αίτηση για παράκτιο αιολικό έχει καταθέσει και η Argos Aiolos, θυγατρικής της EdF EN, για 150MW στο Κάβο Ντόρο.

RF Energy

Θυμίζουμε ότι το έργο που αδειοδοτήθηκε ανήκει στην εταιρεία City Electric θυγατρική της RF Energy με μετόχους την εισηγμένη FG Europe, τον Γ. Φειδάκη και Β. Ρέστη. Το ύψος της επένδυσης φτάνει στα 2 δις ευρώ, με την ισχύ του πάρκου να φτάνει τα 498,15MW. Θα αποτελείται από 81 ανεμογεννήτριες ισχύος 6,15MW. Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προεργασίας. Σχετικά πρόσφατα μάλιστα, ο όμιλος Ρέστη εξασφάλισε συνεργασία με την εταιρεία Golden Energy Offshore που ειδικεύεται σε υπεράκτιες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το service off shore ανεμογεννητριών.

To «ξεπάγωμα»

Η εξέταση των αιτήσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είχε σταματήσει επί περίπου ένα χρόνο εξαιτίας της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το ΥΠΕΚΑ για τους περίφημους διαγωνισμούς. Τότε είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια να αδειοδοτηθούν συγκεκριμένα έργα και να εκπονηθούν στρατηγικές μελέτες, ώστε να παραδοθούν σε επενδυτές μέσω διαγωνισμών, κατά το γαλλικό πρότυπο, ώριμα project. Οι σφοδρή αντίδραση της αγοράς,  ωστόσο, αλλά και η καθυστέρηση από πλευράς ΥΠΕΚΑ να προχωρήσουν οι εν λόγων διαγωνισμοί, οδήγησε ένα χρόνο μετά στην απόφαση να επιστρέψει η αδειοδοτική διαδικασία στη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν πολύ πιο σύντομα οι αξιολογήσεις.

www.team.chaniacrete.eu