Ξέχασαν να εισπράξουν πρόστιμα 1 δισ. ευρώ!

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει ορθάνοιχτα παράθυρα σε όσους προσπαθούν να «καθυστερήσουν» την πληρωμή προστίμων 1 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν για φορολογικές παραβάσεις.

Την ίδια ώρα οι εφορίες, που έπρεπε να κυνηγούν και το τελευταίο ευρώ από τα έσοδα, παρατηρείται ότι καθυστερούν αδικαιολόγητα την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από οφειλέτες.

Δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι οι εφορίες και οι άλλοι αρμόδιοι μηχανισμοί κυνηγούν με το… πάσο τους τη φοροδιαφυγή και τα έσοδα που δικαιούται το Δημόσιο.

Τον Μάρτιο του 2011 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασε με τον νόμο (3943/2011) ειδική διάταξη για να συσταθεί η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με στόχο να διακανονίζονται εξωδικαστικά πρόστιμα, τα οποία αμφισβητούνται από τους φορολογουμένους. Η επιτροπή έπρεπε να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο του 2011. Αυτό δεν έγινε και η στελέχωση καθυστέρησε για 15 μήνες, προσφέροντας έτσι το «τέλειο άλλοθι» σε όσους ήθελαν να καθυστερήσουν ή και να αποφύγουν τα πρόστιμα. Ζητούσαν δηλαδή διακανονισμό και υπάγονταν στη δικαιοδοσία της επιτροπής, η οποία όμως δεν υπήρχε για να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι. Με 15 μήνες καθυστέρηση το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι η επιτροπή στελεχώθηκε και τώρα πρέπει να εξετάσει πάνω από 100 μεγάλες υποθέσεις για διακανονισμό προστίμων άνω του 1 δισ. ευρώ, που ήταν «ξεχασμένες».

Επίσης κάποιοι στις εφορίες έχουν βρει τρόπο να καθυστερούν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από φοροφυγάδες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που επιβάλλουν για φορολογικές παραβάσεις οι εφορίες (κατασχέσεις περιουσίας κ.ά.), και να ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών μέσα σε τρεις μήνες να επανεξετάσει ο ίδιος την υπόθεσή του. Οι εφορίες παίρνουν τις αιτήσεις των πολιτών, αλλά περιέργως καθυστερούν να στείλουν τις υποθέσεις στο υπουργείο.

Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε χθες να εκδώσει εγκύκλιο για να πει στις εφορίες να στέλνουν τις υποθέσεις εντός τριμήνου, γιατί μετά προφανώς η διαδικασία μπερδεύεται.

δημοκρατία