Τι θα γίνει στην Κρήτη αν έλθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ;

Τι θα γίνει στην Κρήτη αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και πριμοδοτηθεί με 50 επιπλέον έδρες; Στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων, σε μια τέτοια περίπτωση, θάχομε συθέμελες ανατροπές.

Στο Ηράκλειο τις θέσεις των τριών βουλευτών που εκλέχτηκαν με τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες εκλογές, θα πάρουν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κι από κει και πέρα ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων και το εκλογικό σύστημα, θα δοθούν οι υπόλοιπες έδρες.

Στα Χανιά, επίσης, η Νέα Δημοκρατία δεν θα βγάλει δύο βουλευτές, όπως έγινε στις πρόσφατες εκλογές. Κι εδώ τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον, όπως είπαμε, έλθει πρώτο κόμμα.

Τι θα γίνει στους νομούς Ρεθύμνης και Λασιθίου; Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Σ’ αυτούς τους δύο νομούς , βουλευτές θα εκλέξουν τα δύο πρώτα σε ψήφους κόμματα στο κάθε νομό, όπως έγινε και στις πρόσφατες εκλογές.

Στο Ρέθυμνο τα δύο πρώτα κόμματα ήταν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκαν Μανώλης Όθωνας και Ανδρέας Ξανθός. Στο Λασίθι πρώτα κόμματα ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και εκλέχτηκαν Μιχάλης Καρχιμάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης.

Θα μείνουν τα πράγματα έτσι στους δύο νομούς; Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Είπαμε στους δύο νομούς βγάζουν βουλευτές το πρώτο και δεύτερο κόμμα στο νομό, όχι στην Επικράτεια…

kritikaepikaira.gr