Ο Γιώργος Ανδρέου και ο Θοδωρής Γκόνης παρουσιάζουν τα βιβλία τους στα Χανιά

Δύο γνωστοί και καταξιωμένοι άνθρωποι της μουσικής, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου και ο στιχουργός και συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης, θα παρουσιάσουν σε μια κοινή εκδήλωση τα νέα τους βιβλία, στο «Fagotto jazz bar», στα ΧανιάΚρήτης, την Κυριακή 29 Απριλίου, στις 20:30.

Συνθέτης και άνθρωπος της μουσικής με σημαντική παρουσία στο ελληνικό τραγούδι, ο Γιώργος Ανδρέου μας συστήνεται τώρα και ως συγγραφέας.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Δαίμονας Ξένος» (εκδόσεις Γαβριηλίδη), είναι η καταγραφή της ιστορίας μιας παρέας που μεγαλώνει στα χρόνια της δικτακτορίας. Το πέρασμα τους στη μεταπολίτευση στιγματίζεται από ένα συνταρακτικό περιστατικό που θα αλλάξει τις ζωές τους.

Οταν θα συναντηθούν ξανά είκοσι χρόνια αργότερα σε ένα ταξίδι απολογισμού, θα ανακαλύψει ο καθένας αλήθειες που δεν είχε υποψιαστεί.

Για την ενοχή, τον θάνατο, τον έρωτα, τη φιλία.

Πανταχού παρών, θεατός-αθέατος, ο Δαίμονας. Της πρέζας, του αλκοόλ, της κατάθλιψης, του πόθου, του θανάτου, του έρωτα.

Ο Θοδωρής Γκόνης είναι από τους σημαντικότερους στιχουργούς της νεότερης γενιάς του τραγουδιού, με μεγάλη πορεία επίσης στο θέατρο ως σκηνοθέτης και συγγραφέας. Το νέο του βιβλίο έχει τίτλο «Ο Υπνος της Αδριανουπόλεως»(εκδόσεις Αγρα).

«Χρώματα, μυρωδιές, γεύσεις. Πλούτος, πλησμονή, αφθονία. Διαύγεια, ενάργεια, καθαρότητα. Εορτή, πανηγύρι, ευθυμία. Λαϊκά μοτίβα, μυθολογικές ζωγραφιές, βιβλικές ρήσεις. Ρηματική αφθονία, λεκτική ευωχία, φραστική ευδαιμονία. Μέσα στα 72 μικρά κείμενα της συλλογής «Ο ύπνος της Αδριανουπόλεως. Κείμενα της θητείας στο Βορρά» (Άγρα, σελ. 201), ο Θοδωρής Γκόνης δημιουργεί έναν επίγειο παράδεισο, έναν Κήπο της Εδέμ στον οποίο η γλώσσα και ο κόσμος που γεννιέται μέσα από αυτήν αποκτούν τη χαρά και τη χάρη των πρωτοπλάστων. Υβριδικής προέλευσης ορισμένα από τα γραπτά του, ο σκηνοθέτης, στιχουργός και πεζογράφος τα δημοσίευσε σε μια πρώτη μορφή ως επιφυλλίδες στον ημερήσιο Τύπο. Δεν είναι διηγήματα, δεν είναι πεζόμορφα ποιήματα, δεν είναι δοκίμια, δεν είναι αφορισμοί, δεν είναι μύθοι, αλλά αντλούν από ένα ευρύτατο φάσμα του έντεχνου και του προφορικού λόγου προκειμένου να τιθασεύσουν έναν εκφραστικό χείμαρρο, να εξωτερικεύσουν μια συναισθηματική στάση και να πλάσουν ένα ύφος»

Ελισάβετ Κοτζιά– Καθημερινή 7-2-2012.

Το βιβλίο του Γιώργου Ανδρέου θα προλογίσει ο στιχουργός, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Φασουλάς και η φιλόλογος Βαρβάρα Περράκη, ενώ ο σκηνοθέτης Μιχάλης Βιρβιδάκης θα προλογίσει το βιβλίο του Θοδωρή Γκόνη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μικρό live με τον Γιώργο Ανδρέου στο πιάνο και την Ευτυχία Μητρίτσα στο τραγούδι με τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου και τραγούδια σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη.

 

Fagotto jazz bar: Αγγέλου 16 (δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο),

Παλιά Πόλη Χανίων, Τηλ: 2821181779