Οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες στην Αμυγδαλέζα

Αρχισε στις 13.00 στις 28/4, η λειτουργία του κέντρου κλειστής φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί οι πρώτοι παράνομοι μετανάστες.

Στο κέντρο θα βρίσκεται από σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα πραγματοποιεί υγειονομικές εξετάσεις. Στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Αστυνομική Ακαδημία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του κέντρου κράτησης στο συγκεκριμένο χώρο.

Το ζήτημα της δημιουργίας κέντρο κλειστής φιλοξενίας, εκτός από τις έντονες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα, προκάλεσε και ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση. Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μάκης Βορίδης προ ημερών αντέδρασε στα σχέδια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα κέντρα, εκφράζοντας συγκεκριμένα ενστάσεις για τη χρήση των κοντέινερς όπου επρόκειτο να στεγαστούν οι πρώτοι 1.000 παράνομοι μετανάστες. Ο κ. Βορίδης είχε επισημάνει τα κοντέινερς δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά στο δικό του υπουργείο και έχουν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του αντισεισμικού σχεδιασμού. Μάλιστα, όπως υποστήριξε, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ήταν γνώστης του θέματος και ο ίδιος με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τού παραχωρούσε τη χρήση των κοντέινερς, αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης είχε κάνει λόγο για «σκευωρία πίσω από την πλάτη του» των δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ και του γ.γ. Υποδομών Γιάννη Οικονομίδη, για καθαρά εκλογικά οφέλη.

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε απαντήσει πως η απόφαση για το κέντρο προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών στην Αμυγδαλέζα είναι οριστική και αμετάκλητη και δεν είναι διαπραγματεύσιμη με κανέναν.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, είχε επισημάνει ότι εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την κατασκευή των οικίσκων και τη λειτουργία του κέντρου κράτησης για τον πρώτο χρόνο.

Πάντως, την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτρόπου Σεσίλια Μάλστρομ ερωτηθείς σχετικά είχε τονίσει πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. του κόστους λειτουργίας του νέου κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Ο εκπρόσωπος της Σουηδέζας επιτρόπου διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν εξετάζουν το αίτημα, αλλά δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία απόφαση σχετικά με μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση του κέντρου στην Αμυγδαλέζα. Συνεργάτες της επιτρόπου επισήμαιναν ότι η κ. Μάλμστρομ είναι ανοιχτή στο να υποστηρίξει τις νέες ελληνικές πρωτοβουλίες.

Η Αμυγδαλέζα αποτελείται από τρεις πτέρυγες και συνολικά 52 οικίσκους που ο καθένας χωράει 4 άτομα. Η πρώτη πτέρυγα και η δεύτερη θα έχουν από 16 ενώ η τρίτη 20 οικίσκους. Το κάθε κοντέινερ, θα έχει δύο χώρους. Στον ένα υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια – κουκέτες και στον άλλο η τραπεζαρία. Υπάρχει μπάνιο με δύο ντουζ και δύο τουαλέτες, κλιματιστικό και θερμοσίφωνας.

Η κάθε πτέρυγα θα έχει το δικό της προαύλιο χώρο 500 τ.μ με ψύκτη νερού και σταθερούς πάγκους ενώ μεταξύ τους οι τρεις πτέρυγες θα χωρίζονται με συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων και διπλή κονσερτίνα.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ένα κομμάτι του κέντρου φύλαξης και θα περάσουν την πύλη 220 άτομα προς απέλαση ενώ από τις 15 Μαΐου που θα έχει ολοκληρωθεί ο χώρος οι λαθρομετανάστες που θα φιλοξενηθούν θα φθάσουν τους 1200.

Την εξωτερική φύλαξη, την έχουν αναλάβει αστυνομικοί ενώ εσωτερικά θα φυλάσσεται από ιδιώτες σεκιούριτι που θα είναι άοπλοι.

onair24