Ελκύει κόσμο η Σπιναλόγκα
Αυξητικές τάσεις, παρά την κρίση στο τουρισμό, παρουσιάζει η επισκεψιμότητα στη νησίδα της Σπιναλόγκας, καταστώντας την από τα πλέον δημοφιλή μνημεία της Κρήτης. Ενδεικτικό της προτίμησης που έχουν για το ιστορικό αυτό μνημείο, κυρίως οι ξένοι επισκέπτες, είναι ότι την τελευταία δεκαετία ξεναγήθηκαν σε αυτό περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τουρίστες.
Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος στο νησί, που είναι συνδεδεμένο με τη μοίρα εκατοντάδων λεπρών, που έγιναν οι κύριοι κάτοικοί του έως το 1957, αναμένεται ιδιαίτερα θετική, αφού, σύμφωνα με τον υπεύθυνο φύλαξης της Σπιναλόγκας Ακουμιανάκη, ο φετινός Ιούνιος καταγράφει περίπου 3.500 περισσότερους τουρίστες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό.
Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι τον Ιούνιο επισκέφτηκαν το μνημείο 32.362, ενώ τον αντίστοιχο φετινό ο αριθμός ανήλθε σε 35.595. Συνολικά, πέρυσι, το νησί επισκέφτηκαν 224.260 τουρίστες από την 1η Απριλίου που επιτρέπεται η είσοδος έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και κλείνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στη δεκαετία τη Σπιναλόγκα επισκέφτηκαν 2.270.177 τουρίστες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα να έχει σημειωθεί το 2001 με συνολικά 291. 020 επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 41.000 ατόμων με ελεύθερη είσοδο (αυτή καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2007). Ο μικρότερος αριθμός καταγράφηκε το 2004 με συνολικά 218.843 τουρίστες.
Για την επισκεψιμότητα της Σπιναλόγκας, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Γεωργία Μοσχόβη, η οποία ασχολείται με το μνημείο από το 1997 επιβεβαιώνει τη μεγάλη επισκεψιμότητα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλους χώρους με αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Το μνημείο, ωστόσο, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, αφού ο χρόνος κυλά αδυσώπητος και αφήνει έντονα τα σημάδια του σε αυτό. Προκειμένου να συνεχιστούν οι απαραίτητες εργασίες αναστύλωσης, αναμένεται η έγκριση της σχετικής πρότασης, που έχει υποβληθεί στο υπ. Πολιτισμού από την 13η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις αναστυλώσεις των τειχών αλλά και του οικισμού της νησίδας, δηλαδή να καθαριστούν τα σπίτια που απομένουν και να στερεωθούν. Ο προϋπολογισμός των έργων που προτείνονται ανέρχεται στα 2.5 εκατ. ευρώ.
«Ολα τα σπίτια, ακόμα και αυτά που είχαν καθαριστεί στο παρελθόν, χρειάζονται νέες επεμβάσεις, ενώ θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους πολυάριθμους επισκέπτες» αναφέρει η κυρία Μοσχόβη, προσθέτοντας ότι λειτουργικά προβλήματα υπάρχουν με τη διαδρομή που ακολουθούν οι τουρίστες, καθώς μερικά σημεία είναι δύσβατα και είμαστε σε μια διαδικασία να επέμβουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο. Τις μικροεπεμβάσεις τις κάνουμε αλλά το έργο το στερεωτικό, αναστηλωτικό που δίνει προοπτική στο μνημείο είναι προς το παρόν στάσιμο». Πάντως, οι οποίες εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
ΟΥΝΕΣΚΟ
Ενα μεγάλο θέμα που προκύπτει και αφορά στην απήχηση του μνημείου διεθνώς με βάση την πολύχρονη αλλά και συνάμα τραγική ιστορία του, ως χώρος διαμονής των λεπρών, αποτελεί η υπογραφεί προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου με το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την κατάρτιση φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της Σπιναλόγκας στο Καλεντάρι της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρο Ινιωτάκη, σε περίπου δέκα ημέρες θα υπάρξει συνάντηση της πενταμελούς ομάδας που ΤΕΕ που έχει αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου με το νομάρχη Λασιθίου Σήφη Αναστασάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το έργο που μέχρι σήμερα έχει γίνει. Από το νομάρχη θα ζητηθεί, παράλληλα, η συμβολή του στην ενεργοποίηση όλων των φορέων του Λασιθίου για την υποστήριξη του φακέλου. «Η υποστήριξη του φακέλου υποψηφιότητας, πέρα από την επιστημονική αρτιότητα που ασφαλώς πρέπει να έχει, πρέπει να τύχει και πολιτικής κάλυψης, μιας πανελλήνιας πρωτοβουλίας, αφού πρόκειται για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, όπως είναι η ένταξη μνημείων στην ΟΥΝΕΣΚΟ» επισημαίνει ο κ. Ινιωτάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει καταρχας ότι ο φάκελος για την Σπιναλόγκα θα είναι η εθνική πρόταση προς τον διεθνή Οργανισμό. Αυτό μπορεί να γίνει του χρόνου ή τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη» καταλήγει.
[tolmi.gr]