Η Ισπανία στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία

Η Ισπανία νίκησε στον ημιτελικό στο Ντέρμπαν τη Γερμανία 1-0 και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Το βράδυ της Κυριακής, στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία.

Ετσι, ο Πάουλ, το χταπόδι από το ενυδρείο στο Ομπερχάουζεν, έδωσε και πάλι σωστή πρόβλεψη! Για να συμβεί αυτό βέβαια, βοήθησε και ο αρχηγός της Ισπανίας, ο Κάρλες Πουγιόλ, ο οποίος σκόραρε με κεφαλιά στο 73′.

Για πρώτη φορά, μετά το 1998 και τη Γαλλία, θα έχουμε μιά νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια! Δηλαδή, όποια από τις δύο ομάδες κατακτήσει τον τίτλο θα μπεί στο κλαμπ με τις έως τώρα νικήτριες του θεσμού οι οποίες είναι  επτά! Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία.

Η Γερμανία, θα αντιμετωπίσει στον αγώνα για την 3η θέση την Ουρουγουάη, το βράδυ του Σαββάτου, στο «Νέλσον Μαντέλα» του Πορτ Ελίζαμπεθ.

Η Ισπανία άξιζε την πρόκριση. Κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, πίεσε την (πολύ καλά οργανωμένη) γερμανική άμυνα και προσπαθούσε με υπομονή να βρει διαδρόμους προς την εστία του Νόιερ. Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έδειξε παράλληλα μεγάλη προσοχή στην άμυνα και δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική ομάδα δεν κατάφερε να εκδηλώσει αιφνιδιασμούς.

Το πρόβλημα για την ομάδα του Γιοακίμ Λεβ ήταν η αδυναμία να κινηθεί επιθετικά. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο σουτ έγινε μόλις στο 32΄(από τον Τροχόβσκι- δύσκολη απόκρουση σε κόρνερ ο Κασίγιας), ενώ ουσιαστικά χρειάστηκαν 69 λεπτά για να γίνει η πρώτη καλή φάση για τους Γερμανούς (από σέντρα του Ποντόλσκι, ο Κρος σούταρε για να αποκρούσει ο  Κασίγιας).

Ετσι, η Ισπανία διατηρούσε τον έλεγχο του ματς και μόλις στο 6′ ο Νόιερ είχε αποτελεσματική επέμβαση σε σουτ του Βίγια. Στο 13′ η κεφαλιά του Πουγιόλ πέρασε άουτ και αυτές ήταν ουσιαστικά οι φάσεις του α’ μέρους.

Στη συνέχεια, η Ισπανία πίεσε ακόμα περισσότερο και στο 58′ χάθηκε μιά εξαιρετική  ευκαιρία: Ο Ινιέστα έκανε έξοχη προσπάθεια από τα αριστερά, γύρισε τη μπάλα, αλλά ο Βίγια δεν πρόλαβε να την σπρώξει στην κενή  εστία.

Το γκολ που έστειλε την Ισπανία στον τελικό σημειώθηκε στο 73′, όταν ο Τσάβι εκτέλεσε κόρνερ και ο Πουγιόλ με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δύχτια. Η ισπανική ομάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει δεύτερο γκολ στο 82′ αλλά ο Πέδρο που είχε βγεί στην κόντρα, αντί να πασάρει στον αμαρκάριστο Τόρες, προτίμησε να κάνει ντρίμπλα, με αποτέλεσμα να  χάσει τη μπάλα.
Η απουσία του Τόμας Μίλερ σίγουρα ήταν αισθητή για τη Γερμανία. Ο Λεβ προτίμησε τελικά τον Τροχόβσκι στη θέση του. Κλόζε και Ποντόλσκι δεν φάνηκαν, αφού δύσκολα έφτανε σε αυτούς η  μπάλα.

Στην Ισπανία, ο Ντελ Μπόσκε, άφησε εκτός ενδεκάδας τον Τόρες και χρησιμοποίησε  τον Πέδρο, ο οποίος έπαιξε  αρκετά καλά και έδωσε φρεσκάδα στην επίθεση.

«Ηταν ένα απίθανο ματς. Πρέπει να συγχαρώ όλους τους παίκτες μου, οι οποίοι στάθηκαν υπέροχα στην άμυνα αλλά και την επίθεση» είπε ο προπονητής της Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. «Στον τελικό, έχουμε αντίπαλο, μιά επίσης δυνατή ομάδα. Ελπίζω ότι θα αγωνιστούμε με την προσωπικότητα που μας χαρακτηρίζει»

Ο προπονητής της Γερμανίας, Γιοακίμ Λεβ, υποστήριξε ότι η Ισπανία μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο: «Είναι  η καλύτερη ομάδα. Θα νικήσει την Ολλανδία» παραδέχτηκε  «Γενικά, μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε ομάδα, επειδή έχουν την καλύτερη επίθεση. Είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσεις»

Θυμίζουμε, ότι η Ισπανία είχε νικήσει και στη Βιέννη, το 2008 στον τελικό του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος τη Γερμανία 1-0, με γκολ που είχε σημειώσει ο Τόρες.

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ (52′ Γιάνσεν), Μερτεζάκερ, Φρίντριχ, Κεντίρα (80′ Γκόμεζ), Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ, Τροχόβσκι (62′ Κρόος), Ποντόλσκι, Κλόζε.

Ισπανία:  Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (93′ Μαρτσένα), Ινιέστα, Πέδρο (85′ Σίλβα), Βίγια (81′ Τόρες).

[tanea.gr]